Gästblogg Antivariant: Angående dans och trams

18Sep12

På lördag tågar en manifestation genom centrala Stockholm som vill uppmärksamma svensk lags krav på speciellt tillstånd vid anordnande av danstillställning. Tåget kommer bestå av ett flertal ekipage med musik, det kommer hållas tal och att döma av facebook-eventet ”Dans, Trams och Acceptans – Demonstration mot danstillståndet” tycker ett relativt stort antal dansande deltagare att svensk byråkrati sätter stopp för fria kulturuttryck och spontandans.

I egenskap av arrangör av danstillställningar tillfrågades Kulturföreningen Antivariant, som driver en lokal för kulturverksamhet i Stockholm, om att ingå i kärntruppen för denna manifestation. Även fast vi aldrig haft några problem med lagen om danstillstånd tyckte vi idén lät intressant som en grund att diskutera dagens kulturklimat utifrån. Vid ett möte med representanter från DTA’s arrangörsgrupp uttryckte vi en önskan om att tydligt formulera manifestationens utgångspunkter och mål, så att den skapligt disparata samlingen deltagare kunde hitta en gemensam paroll att tåga under.

Något senare, efter diskussioner inom den egna gruppen, skrev vi ett inlägg för att förklara vad vi ansåg vara viktigt att lyfta fram i frågan:

”Vi anser inte att danstillståndet som sakfråga är ett relevant mål i en tid när politiken tycks vilja slippa varje form av socialt ansvar. Det är inte heller något som någonsin direkt påverkat oss och vi betvivlar att någon större del av er berörts nämnvärt.
    Däremot är det en intressant fråga ur ett bredare filosofiskt perspektiv. Främst vill vi uppmärksamma dess intersektionella aspekt. Danstillståndet, infört under den borgerliga koalitionsregeringen 91-94, gynnar i första hand redan privilegierade grupper (vita män) genom att införa en ekonomisk och sociokulturell ribba för kulturutövaren. Detta ligger i helt i linje med nuvarande regerings syn på kulturen, där allt som kan säljs ut till privata intressen. Kapitalets intrång i den fria kultursfären anser vi leder till en urvattning och likriktning av nöjesutbudet i Stockholm och resten av Sverige och detta är något vi dagligen känner av i våra ansträngningar att tillföra något av vikt till densamma.

Dansen och det karnivaliska har i alla tider varit en ventil för dom förtryckta klasserna att för en stund få förlöjliga herrefolket och leva ut i en kollektiv extas. Danstillstånd är ett steg i riktningen mot att sälja ut även detta till kommersiella intressen och i samma veva oskadliggöra dansens revolutionerande kraft, allt förklätt till ”individens valfrihet”.

Vi hoppas genom denna manifestation kunna lyfta några för oss viktiga frågor:
– Den liberala hegemonins repressiva påverkan på det fria kulturlivet
– Kommersiella intressens annektering av det offentliga rummet
– Kapitalets hjärntvätt i syfte att tämja karnivalens revolutionära kraft och göra oss alla till duktiga konsumenter

Men framförallt en hyllning till dansen och dess förmåga att lösa upp individen och dess särintressen i ett kollektivt rus!

Med hopp om fortsatt diskussion”

Inlägget möttes med invändningarna att manifestationen ville hålla en neutral politisk färg, att man inte ville ”välja sida” för att inte utesluta potentiella besökare. Efter ett möte, där vi av tidsbrist inte kunde delta, meddelades att DTA skulle vara en ”avpolitiserad” aktion mot danstillstånd och för mångfald. Detta för att så många som möjligt skulle kunna delta.

Denna neutrala hållning visar sig i den nu officiella talarlistan:
Madeleine Sjöstedt, kultur och fastighetsborgarråd i Stockholm för Folkpartiet Liberalerna
Anders Varveus, grundare av nyliberala nätverket Frihetsfronten, libertarianska mötesplatsen Tritnaha och rejvklubben Docklands
Mattias Svensson, redaktör på liberala tidskriften Neo och författare till boken ”Glädjedödarna”, utgiven på liberala tankesmedjan Timbro
Alexander Bard, nyliberal debattör, grundare av Folkpartiet-anknutna nätverket Liberati och det egna partiet Liberaldemokraterna

Mångfalden sträcker sig alltså hela vägen från extremliberal till riksdagsliberal. Trots detta hävdar DTA att aktionen inte har någon politisk färg. Vi vill hävda att deltagandet av en politisk gruppering naturligtvis utesluter en annan. Precis som nämnts i till exempel diskussionen runt Uppsala Prides beslut att neka LUF’s deltagande i årets festival så är strävan att göra saker ”opolitiska” och välkomna alla också ett politiskt ställningstagande som i sig utestänger andra.
Andra politiska ställningstaganden som DTA har gjort är att aktivt bjuda in näringslivet genom sponsring. Att sälja sitt namn i utbyte mot ekonomisk kompensation är otänkbart för oss. Ändå vill DTA hävda att manifestationen är för alla, oavsett politisk ”färg”. Det argumenterades efter vårt inlägg att en fråga inte är politisk bara för att någon säger att den är det. Jag håller med, den är politisk även utan att någon säger något alls.

Vår verksamhet kan stundtals anses förhålla sig ganska fritt till svensk lagstiftning. Vi är väl medvetna om det och tycker att det också för med sig ett enormt ansvar. Dels måste vi tydligt kunna formulera varför vi väljer att arrangera under dom formerna vi gör, dels måste vi kunna visa att det fungerar att göra det under dessa former, med hänsyn till bland annat säkerhet och politiska konsekvenser.
I en artikel som technoveteranen Damien Eie intressant nog länkar till i DTA’s facebookgrupp uttalar sig polisen om danstillståndet: ”Vi har viss befogenhet att upplösa tillställningarna, men det kräver oordning eller fara för de närvarande. Att man dansar räcker inte.”  Det är svårt att inte fråga sig vad DTA då egentligen är ute efter. Vi har bedrivit vår verksamhet i lokalen i Solna i tre år utan några problem med myndigheter, även fast polisen flera gånger varit på besök. Vi tror och hoppas att detta beror på den vikt vi lagt vid säkerheten för våra besökare med utrymningsvägar, strikta medlemslistor, rutiner för att avstyra bråk etc. Förutom omtanke om våra besökare hoppas vi också att detta i slutändan kan ge oss mandat att uttala oss om utformningen av Stockholms kulturpolitik.

För att sammanfatta vår erfarenhet av denna kulturpolitik:
Problem vi har med danstillståndet – en omodernt formulerad lag vars existens föreslår ett potentiellt hot mot vår verksamhet.
Problem vi har med liberalismens kulturhegemoniska ställning – marknaden bestämmer var och när vi får dansa och ha kul, det offentliga rummet privatiseras och säljs ut, stadens nöjesutbud likriktas när kommersiella intressen styr smaken, strukturell analys försvåras och vi tas ifrån alla politiska verktyg för att kunna lyfta fram underpreviligierade grupper, osäkra arbetsförhållanden tvingar oss att konstant vårda vår ställning på arbetsmarknaden och betrakta oss själva som en handelsvara i konkurrens med andra istället för att tillsammans bygga ett samhälle där alla får plats och där vi får tid att umgås och skapa.

Därför ser vi det inte som relevant att demonstrera mot ett sista sällsynt uttryck för politikens sociala ansvar utan hoppas att våra dagliga handlingar kommer väga tyngre i det långa loppet, även om dom inte kommer synas alls lika tydligt.

Björn Magnuson Lupo
Ordförande
Kulturföreningen Antivariant

————————————

Kulturföreningen Antivariant ansvarar för Solna HQ, ett av våra absoluta favoritställen. För att läsa mer om danstillståndet, klicka här.

Annonser


8 Responses to “Gästblogg Antivariant: Angående dans och trams”

 1. 1 Mack

  Snyggt rutet! Att tankarna bakom DTA inte sträcker sig längre än att allehanda liberaler hoppar på vagnen är ju bara trist. Finns f.ö. något bra mycket intressantare att gå på på lördag: http://www.facebook.com/events/116976088451429/?ref=ts Där har vi iaf ett frö till kritik.

 2. 2 Victor

  Kudos! Tack för intressant läsning.

 3. Jag tycker kampen mot danstillståndet är en viktig symbolfråga. Precis som jag tycker kampen mot de försämringar vi har sett i samhället de senaste åren är en viktig kamp som ska föras på många plan. Kommer därför att delta i demonstrationen. Och även fortsätta besöka era utmärkta evenemang i Solna.

 4. 4 db

  Löjligt, Sjöstedt och övriga tre talare är nog större antagonister än Sjöstedt och Jonas Sjöstedt. Varför inte se till att några frihetliga (om de nu finns sådana – känns inte som en genomtänkt ståndpunkt – eftersom vänsteråsikter, tex skattesubventionerad kulturpolitik, i allmänhet behöver statligt tvång för att genomföras) vänstermänniskor talar istället för att kverulera?

  Och jag brukar också besöka Solna HQ då och då. Ni kan tacka Varveus och Frihetsfrontens Tritnaha för att polisen är så, relativt avslappnade, inför er verksamhet. Hade ni varit med runt 1990 hade ni vetat hur polisen och tillståndsverksamheten såg ut i gamla sossesverige.

 5. 5 Dunis

  Vad spelar det för jävla roll vem som talar bara någon talar och att detta tillstånd samt massa andra ologiska förbud och lagar försvinner.. Herregud.. se lite utanför boxen.. Ska dom tala nä då tänker jag inte ställa upp.. Ett jävla dagis.. Kravet och det GEMENSAMMA målet för manifestationens deltagare är lika.. Ta bort danstillståndet då det strider mot vår rätt att vara en fri människa sen vem som talar eller går i tåget spelar ingen roll bara den tas bort.. Sosse, liberal, höger, vänster, upp eller ner strunt samma.. Herregud PUNKT

 6. 6 Dan

  Och här har vi skiljelinjen: Uppsala pride förbjuder och portar politiska meningsmotståndare (för det är tydligen en koppling mellan sexuell läggning och synen på värnskatt), DTA bjuder in alla åsiktsyttringar, men en viss sida bojkottar för att de inte kan hantera andra åsikter än dem i deras egna små trångsynta hjärnor. Fyfan.


 1. 1 Svar till kulturföreningen Antivariant | DTA
 2. 2 Gästblogg Kulturföreningen Kråkan: Stockholm måste dö « Ny musik för hållbar utveckling

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: