New brigades del 2: På månen

08Mar12

Max Park Sigbjörn och Filip Mesko är kända från bandet Famnen, men också som flitiga konsertbesökare, psykiska krigare och allmänt ute i svängen/scenen. I samband med att Famnen tog en paus kände Max och Filip ett behov av annan aktivitet, och kassettlabeln På månen föddes. I vintras träffade jag Max för att prata lite om etiketten och deras tankar och planer.

Max skötte tidigare Främmande tapes & records som hade en aningens mer sporadisk utgivningstakt – det blev väl ett par CD-Rer med Famnen och en kassettsplit med Pleasure Trail och Socrates the Evil. Relationen mellan bolagen är ganska typisk för utvecklingen av ett DIY-initiativ. Främmande släppte lite allt möjligt, där låg kanske fokuset på den starka viljan att göra nånting. Jag tror många kommer in i indie-DIY-undergroundvärlden på detta sätt: en vilja att skapa och delta, och sedan tar man det man har att tillgå och slänger in i mixen, och om det blir ett eller hundra släpp beror helt på stundens humör. Med tiden knyts nya kontakter och en viss scen eller strömning börjar ta form. Kärleken till DIY finns fortfarande där men bolaget, fanzinet eller vad det nu må vara får en mer tydlig profil, skaparen blir mer ambitiös. Detta är både på gott och ont; oftast är dessa nya kontakter nödvändiga för att bygga upp ett nätverk och hitta intresserade människor som kan bidra med energi (spretigare pojkrumslabels brukar ofta hamna i ett vakuum och ha svårt att nå ut), men man kan behöva jobba för att behålla spontaniteten och peppen när allting blir mer ”seriöst”.

– Det är svårt att tänka sig några alternativ till DIY, att göra det själv, säger Max. Jag skulle inte vilja ha ett ”riktigt” kommersiellt bolag. Vi gör det här för att det är kul, är det roligt för oss att driva bolaget är det värt mödan även om vi inte tjänar pengar. Det finns inga krav på att man måste vara ”seriös” och släppa saker hela tiden, men just nu är vi så peppade att vi råkar ha väldigt mycket på gång. Vi håller på så länge det är kul helt enkelt.

Trots att (eller kanske just för att) det känns extremt o-konstigt att släppa på kassett nuförtiden frågar jag ändå varför På månen valt detta medium. Svaret är väl rätt väntat: det kändes naturligt, helt enklet.
– Vinyl är för dyrt att släppa och CD vill ingen ha nuförtiden ändå. Kassetter är fina och det känns som den roligaste kanalen för musik just nu. Jag inspireras mycket av hela ”kassettscenen”.

Max och Filip gillar olika sorters musik och säger sig själva mest släppa ”sånt som är bra” snarare än att de riktar in sig på en särskild typ av musik. De undviker att lägga sig i för mycket när de ber en artist släppa något – ”Man ska inte rucka på den fria konsten” säger Max. En halvouttalad känsla som dock genomsyrar bolaget är dock en lös och öppen koppling till sci-fi och rymden – något som hörs redan på namnet. Filip ger sin syn på saken via SMS: ”På månen finns inga normer och regler, man är fri att göra precis som man vill, och det är det vi gör med vår label”.

Vissa beröringspunkter i de tre första släppen, t.ex. att det är huvudsakligen analog elektronisk musik, inte så mycket attityd och tuffhet utan mer intellektuellt, får mig att tänka att dessa band har en sorts nördighet gemensamt. Är På månen ett nördigt bolag?

(skratt) Jo det låter som att det stämmer rätt bra, jag älskar ju själv gamla synthar och har utvecklat en viss samlarmani så det speglar väl mina intressen. Det går ju också ihop med sci-fi-känslan som vi själva tänkt på, sci-fi anses väl också som ett nördigt intresse. Hoppas inte det är ett problem för folk.

Många som släpper kassetter jobbar mycket med kassetten som ett objekt. Som en motreaktion mot mp3or som finns i överflöd och är rätt anonyma har många anammat exklusiva kassetter i små upplagor, ofta med såpass omsorgsfull design att omslag och till och med själva kassetterna blivit egna små konstföremål. Andra kassettetiketter gör tvärtemot, man dubbar upp kassetterna i stora upplagor för att nå ut till så många som möjligt. Man kan även se en viss motreaktion mot konstskolifieringen av kassetten: Peter Henning  skriver i fanzinet ”Med örat mot marken”#2 ”När kassettandet blivit den senaste accessoaren för en trendkänslig huvudstadselits musikaliska godtycke kan det framstå som en direkt livsnödvändig åtgärd att klamra sig fast vid det billiga kopieringspappret”.

Frågan är dock om dessa olika strategier utesluter varandra, eller om det finns en medelväg.
– Vi skulle gärna släppa stora upplagor, för det viktigaste är att folk hör musiken, men det handlar om tid och pengar, säger Max. Vi försöker lägga upp all musik för nedladdning om artisten går med på det, så kan folk lyssna i sina mp3-spelare eller telefoner eller vad dom nu har. Alla har kanske inte ens kassettbandspelare, många vill ha det digitalt. Sen om man väl köper släpp kan det ju vara kul med speciella limiterade och numrerade upplagor och så vidare, men det är väl inget vi tänker så mycket på.

Ultra EL!s kassett på På månen finns i 100 ex, de första 20 är på gröna kassetter, i gröna askar och med gröna etiketter där mönstret på omslaget är unikt för varje ex. Sen när de är slut finns det 80 till med annat omslag. Som Max säger: ”Jag gillar att göra kreativa saker och på det här sättet kan jag göra något som ger något både till mig själv och till andra.”

Vad har ni för framtidsplaner? Vad finns det för kommande släpp, har ni några tankar på vilken riktning bolaget ska gå i allmänt? Hur länge tror ni att ni kommer orka?

– Vi har precis släppt Stefan Korpars kassett ”Vänskapens gåtfulla lycka”, sen har vi lite olika kassetter på gång: en med Cosmic Letters, där det ingår 3D-glasögon och ett omslag i 3D! Sen planerar vi också släpp med Super Jam från Malmö, Cryme och En fruktansvärd vilja. Det skulle vara kul att sälja kassetter på fler distron som det NMFHU hade i Göteborg, och även arrangera spelningar – inte regelbundet, men åtminstone nån gång, någon sorts showcase med ”våra” band, men det är ju svårt med lokaler osv. Vi vill även nå utanför Stockholm mer och få ut våra kassetter till Göteborg, Malmö osv. Vi kör så länge det finns tid och ork och är roligt, sen kan man ju pausa eller sänka tempot under perioder. Vi kompletterar varandra bra så det känns som att det kommer gå bra även i fortsättningen.

På månen diskografi:
Ultra El! – III (C40)
Gaerra + She – Besynnerlighetens rymd (C20)
Målgrupp – En rektangel av renaste laser (C20)
Flowers Must Die – ST (C35)
Framtid – Cellkontroll (C25)
Stefan Korpar – Vänskapens gåtfulla lycka (C20)

Kontakt & mer info:
Facebook
Soundcloud
filip.mesko (a) gmail.com

Annonser


No Responses Yet to “New brigades del 2: På månen”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: