DIY eller jippo – del 2

09Jan12


(bild snodd av Prekariatet)

Januari kallas tydligen för ”galamånaden”, månaden då vi summerar det gångna året och delar ut prestigefulla priser i form av baggar eller gyllene statyetter till alla dem som lyckats göra något iögonfallande. Detta gäller inte bara P3-galor, Elle-galor eller Kristall-galor, utan tydligen har även den ”oberoende” musiken en alldeles egen gala. Galan (som visserligen hålls i februari…) kallas Manifestgalan och går under parollen ”Vi stöder RIKTIG MUSIK – oberoende och stolt”. Galan är ett initiativ av den ideella föreningen SOM (Svenska Oberoende Musikproducenter) som är en intresseklubb för alla oberoende svenska skivbolag. Med oberoende skivbolag menar SOM ”att bolagen är fristående från de s.k. majorbolagen”.

Detta är så klart någonting som Ny musik för hållbar utveckling uppmuntrar. Vi ser gärna också att skivetiketter och musiker är fristående från stora skivbolag. Men tittar vi en gång extra på Manifestgalans lista över nominerade artister ser vi att ”årets liveakt” presenteras i samband med det multinationella företaget Grolsch. För er som minns skrev NMFHU en text i somras om Grolschs osympatiska försök att ta patent och göra business på oberoende kultur (läs här) i och med det årliga arrangemanget Grolsch Block Party.

Vi vill poängtera vikten av, och gärna också ifrågasätta, värdeladdade ord som ”oberoende”. Vad är det för poäng med att vara oberoende från ett majorbolag, när man istället stöds av ett majorföretag? Vad är det för skillnad?

Vi känner så klart mer medkänsla för de etiketter som företräds på Manifestgalans hemsida än med EMI och Virgin, men de verkar ändå spela på marknadens villkor där de ser publiken mer som kunder än som deltagare i en gemensam kultur.
Bara för att man håller på med musik ska man inte behöva ta emot pengar från skitiga storföretag (det krävs väldigt lite research för att hitta osmickrande info om Grolsch ägare SABMiller). Vi ser att det finns ett stort värde i att vara oberoende från marknaden och krav på vinst, inte bara att slippa skriva kontrakt med en major, när du ska ge ut din skiva. Vi tror att det går att jobba på det sättet så länge vi samarbetar, både inom kulturen och i samhällslivet.

SOM skriver att de vill värna mångfalden i musiklivet, men vi menar att det är när man går emot kapitalismen och försöker existera på andra villkor som riktig mångfald kan uppstå. Som det ser ut idag är vi alltid beroende av någon, frågan är vem. Marknaden eller varandra?

Annonser


No Responses Yet to “DIY eller jippo – del 2”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: