Grattis på födelsedagen, konst (revisited)

04Jan12

För två år sedan var jag på ett arrangemang som hette Art’s Birthday Party, arrangerat av Sveriges Radio i samarbete med Södra Teatern och EMS. Det var inte första gången jag var där, och det var inte första gången jag gick därifrån besviken. De ambitiösa pretentionerna att fira ”konsten” med en progressiv musikkväll infriades inte alls; och när jag kom hem publicerade jag en ganska sur text på bloggen där jag klagade på evenemangets brist på just progressivitet. Kanske bottnade lite av min ursprungliga skepticism i det småfåniga namnet som skulle anspela på fluxuskonstnären Robert Fillious konst-happening från 1963. Som Rasmus Fleischer så träffsäkert förklarade på bloggen Copyriot:

Handlade detta, som nu P2 påstår, om en “hyllning till konsten”? Knappast. Ironin torde vara uppenbar. Fluxusrörelsen ville visa på det absurda i att separera konsten från livet. Ett sätt att göra detta var att överaffirmera konstens myter, exempelvis genom att hävda att Konsten skulle ha uppstått över en natt.

[Läs för övrigt även Fleischers andra text om arrangemanget här]

Med andra ord verkade Sveriges Radio antingen anordna en stor ironisk elektronikafest, eller så vill de helt enkelt bara, i likhet med till exempel vår regering, befästa konstens status som någon sorts hobbyverksamhet, alternativt elitverksamhet. Separerad från samhället, politiken, vårt dagliga liv.

Nåja, riktigt såhär hård ville jag dock inte vara; anledningen till dylik irritation är ju att Sveriges Radio P2 borde veta bättre. Och årets Art’s Birthday har visserligen inte bytt namn; men skärpt till sig ordentligt – för att använda ett uttryck lånat från småskolan. Borta är tonvikten på laptopdub (även om det visserligen fortfarande finns representerat – och inget fel med det!), och även om det inte är särskilt nydanande bokningar i år heller, så kan det inte förnekas att det kommer bli kul att uppleva Ectoplasm Girls, Quiltland, Hans Appelqvist och Ikue Mori. En annan spännande nyhet är att klubben Mother har fått utrymme på Etablissemanget, och bjuder där på Masskulturfavoriter som Lust for Youth, ryska Love Cult och danska Family Underground. Som DJs kommer vi i form av Masskultur bjuda på den sedvanliga blandningen av anarkopunk och dancehall.

När man inte är nöjd med något så kan man antingen gnälla på det, eller försöka styra det upp det. Vi är väldigt glada över att Sveriges Radio indirekt har bjudit in oss som DJs. Vi kommer tillsammans med Gavin Maycroft från Mother propagera för att konsten tillhör dig och mig, varje dag, hela tiden. Häng med, börja fira konstens födelsedag redan nu.

/ MH

Annonser


No Responses Yet to “Grattis på födelsedagen, konst (revisited)”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: