NY MUSIK FÖR HÅLLBAR UTVECKLING GBG

02Okt11

Lördag den 8e oktober debuterar stockholmsbaserade arrangörskollektivet Ny musik för hållbar utveckling i Göteborg. Med oss har vi vår dokumentärfilm om alternativ musik och kultur i Sverige, och dessutom ett gäng intressanta bolag och artister som kommer presentera sina produkter på en stor distro under eftermiddagen. Vi kommer även bjuda på livemusik både under distron och under kvällen, då vi ställer till med efterfest.

Pustervik, Lagerhuset,
Heurlins plats 1, Göteborg.
14.00 – 01.00

http://www.pustervik.goteborg.se/

Fri entré innan kl 21!
80 kr efteråt!

—————————

NMFHU startade på Lava i Stockholm hösten 2008 som ett ”forum för innovativ musik där vi bryr oss om musikklimatet”, och de spelningar som NMFHU arrangerade handlade lika mycket om journalistik som att ha det trevligt med bra musik. Vi ordnade kvällar där vi utforskade teman som ”Punk”, ”Malmö” och ”Den svenska kassettscenen”, och den journalistiska tanken utmynnade även i först ett fanzine med enkätfrågor och sedan, under vårvintern 2010, en dokumentärfilm. ”Produkt No.3”, som filmen kom att kallas (Produkter nummer 1 och 2 var fanzinet och en liveinspelning på CD), bestod av intervjuer med folk som spelade eller släppte musik, arrangerade spelningar, gjorde fanzines, m.m. Vi ser den som en ögonblicksbild av en svårgripbar scen eller rörelse som skulle kunna kallas något i stil med ”DIY”, ”alternativ” eller ”underground”. Även fast filmen bara är knappt ett och ett halvt år gammal har det hunnit hända ett och annat i underjorden sedan dess, och därför har vi även bjudit med oss nya artister och människor som vi tycker står för något intressant och lovande idag. Vi kommer också följa upp filmen med ett scensamtal.

LIVEMUSIK:

ULTRA EL! (Stockholm) – Estroboscorpio-Oskar Mobergs soloprojekt Ultra EL! är nästan lika oprövat som tidigare nämnda duo var när vi bokade dem till NMFHU-festivalen 2009, men vi är säkra på att det här blir lika bra som det blev då. Ultra EL! är ömsom svängig, ömsom hårdnackat experimentell elektronisk musik som plockar russin ur de senaste 40 årens synthkaka. Efter lång väntan gjorde Ultra EL! en bejublad debutspelning tidigare i somras på klubben BERLIN/HAWAII.
http://www.soundcloud.com/ultrael

MÅLGRUPP (Stockholm) – Julian Murray, som även spelar i Munnen, kanaliserar numera sin nästan tvångsmässiga kreativitet genom multimediaprojektet Målgrupp. Hittills har det rört sig om absurdistiska kollage och teckningar och rytmisk oldschool-industrimusik, men i Målgrupp finns det gott om utrymme att ta ut nya riktningar.
http://myspace.com/malgrupp

FEBERDRÖM (Göteborg) – Copywriting-kungen och Release the Bats-chefen Matthias Andersson beskriver Feberdröm som ”förorts-dark ambient”. Mannen bakom Feberdröm ingår även i ökända ljudterrorduon Khmer Noir och vid sidan av deras härjningar har Feberdröm jäst djupt nere i Göteborgs underjord ett par år. Har bl.a. spelat på Konstepidemin och numera nedlagda underjordsstället Utmarken.
http://www.youtube.com/watch?v=ja3qbvYMcfg

1991 (Göteborg) – 1991 eller MCMXI är Göteborgs bäst bevarade hemlighet, ett kosmiskt väsen som drar sin kraft från smutsig electro och kalla futuristiska ljudlandskap, men som landar i någonting som snarare kan liknas vid den vackraste, mest eteriska åttiotalspopen. En kärleksroman i science fiction-skrud. 1991 uppträder här för första gången live, och det säger sig kanske självt att det inte bör missas.
http://www.youtube.com/watch?v=p3orJaDJaFs

DJS:

Lugnet (Malmö) – Skivbolaget Lugnet Records består av två skivsamlande malmöiter vid namn Emil och Mattias. Sedan starten 2008 har de fokuserat på enligt egen benämning ”edits and reissues of lost gems aswell as new produced sounds from local artists to bring forward a more progressive and psychedelic approach to todays obvious”.

http://soundcloud.com/lugnet

Kärleksdöden (Stockholm) – Kärleksdöden är den Stockholmsklubb som kanske bäst har skildrat de futuristiska ljudlandskap som invaderar underjordiska dansgolv världen över. Med internationella bokningar som Hype Williams, Maria Minerva, Laurel Halo och Teengirl Fantasy är ett besök på Kärleksdöden som ett tonårsdisco i en gotisk framtidsvärld.

http://soundcloud.com/karleksdoden

Gavin Maycroft (Stockholm) – Arrangören bakom klubben Mother arbetar närmast hyperaktivt med att boka alternativ musik till olika stockholmska scener. Oftast rör det sig om en blandning av lokalt, svenskt och internationellt, och många nya stockholmsband har fått chansen att debutera under Mothers flagga. Klubben uppstod som en minifestival 2008 och nyligen släpptes en samlingsCD med bidrag från olika band som spelat på Gavins kvällar.
http://mothersthlm.tumblr.com/

+ Johan Jacobsson, Nymph, m.fl.

DISTRO:

På Månen (Stockholm) – Purfärsk kassettlabel av den nya generationen. Lovar mycket inför framtiden med släpp av bl.a. Gaerra, Målgrupp och Ultra El! i pipelinen.
http://www.facebook.com/pages/P%C3%A5-m%C3%A5nen/184966948243525

Flacon Recordings (Stockholm) – Mikrobolag med oefterhärmlig estetik. Fokus ligger på kassettsläpp och i sann non profit-anda lägger de även ut samtliga släpp till nedladdning på internet.
http://www.flaconrecordings.com/

Pissoar Cassettes & Records (Västerås) – Nystartat bolag för industri, power electronics, kassettkollage osv. Långt från kassettsläpp som ny hipp konstskoletrend, här rör det sig om smutsig underjordsestetik och svartsynt attityd.
http://www.pissoar.info

Tona Serenad (Stockholm) – Stilistiskt medveten etikett för experimentell pop och skivnördande ljudkollage. Senaste släppet är ett internationellt distanssamarbete mellan Tona Serenads egen turntablist John Henriksson och indiekändisen Momus.
http://www.tonaserenad.com/

Irrlicht (Stockholm) – Oberoende förlag för musik och text som släppt såväl poesisviter som LP med experimentpopparna Chicagojazzen. Drivs av kompositören Erik Enocksson, uppmärksammad bl.a. för sin musik till filmerna Farväl Falkenberg och Apan.
http://www.irrlicht.se

Ljud & Bild Produktion (Göteborg) – Nytt ambitiöst noise- och industribolag med fingertoppskänsla. Drivs av Dan Johansson, känd från bl.a. Sewer Election och Ättestupa. Utöver påkostade CDs och kassetter lägger bolaget också ut ”extramaterial” t.ex. liveinspelningar gratis på hemsidan.
http://www.ljudbildproduktion.com/

Ominous Recordings (Stockholm) – Eklektisk distro och label med rötter i metal och alternativrock men som släpper och distribuerar exakt vad de känner för: både svenskt och internationellt, allt från Pleasure Trails glassiga breakbeat-autotune-pop till mörk dronerock med Avgrunden eller elektroniska experiment med Soviet Jazz och Totenpaahle.
http://www.ominousrecordings.com/

Fang Bomb (Göteborg) – Ambitiöst bolag med fokus på experimentell elektronisk musik. Släpper svål snygga digipak-CDs som kassetter, högbrynta experimentverk som underjordiskt stök. Fick uppmärksamhet för CDn GBG 08 och kassetten Sub-GBG 08 som undersökte den lokala scenen.
http://www.fangbomb.com

Native Parts (Göteborg) – Liten oberoende skivetikett som drivs av den Göteborgska eldsjälen tillika musikern Johannes Brander (alias Skogar). Har givit ut allt från etablerade artister som Pär Thörn till unga stjärnskottet Chicagojazzen.
http://nativepartsrec.com/

Release the Bats (Göteborg) – En av Sveriges mest framgångsrika etiketter och distros för alternativ musik av alla de slag. RTB har släppt allt från harsh noise och drones till synth och poppig postpunk, mest beroende på vad RTB-chefen Matthias Andersson har lust med. Det är eklekticism blandat med hög standard och insatthet, och det är troligtvis därför många håller bolaget så högt. Matthias Andersson var även en av de drivande bakom ökända, numera nedlagda spelstället/replokalen Utmarken.

http://releasethebats.com/

Nymph (Stockholm) – Ännu ett helt nytt kassettkollektiv från Stockholms yngre garde. Eftersom bolaget med största sannolikhet debuterar för allmänheten den 8/10 är det svårt att säga vad det rör sig om, men smakprov vi tagit del av rör sig mellan uppchoppad samplemusik, mörka syntdrones, ljuv sommarambient och mer. Personerna bakom Nymph kommer även bjuda på ett DJ-set under dagen.

Lystring Förlag
(Stockholm/Göteborg) – Oberoende förlag som enligt egen utsago främst ger ut sina kompisar och möjligtvis deras bekanta. Bland dessa bekantingar märks kanske främst Pontus Lundkvist, redaktör för undergroundtidskriften Det Grymma Svärdet sam nedlagda fanzinet Mina Ögon!! Mina Ögon!!, som Lystring samlat i en tjock bok. Förlaget har även vidare kartlagt fanzinesverige i intervjuboken Fanzinerad av, om och med olika fanzineskapare och DIY-aktörer. Lystring har även släppt LPs med Brainbombs och Tom Karlsson.

http://www.lystring.com/

Jarko
(Göteborg) – Jarko är ett göteborgskt kollektiv som släpper konstfanzines, dels ”Jarko solo zines” som fokuserar på en konstnär, och dels nummer med flera konstnärer som gör verk på samma tema. Bland de namn som publicerats i Jarko märks Nadine Byrne, känd från Ectoplasm Girls, The Magic State och NMFHUs film Produkt No.3.

http://www.jarko.se/

KONST

Marlena Lampinen (Stockholm) – Konstnär och fanzinist som designat flera av Ny musik-sidoprojektet Masskulturs affischer. Jobbar med både foto och teckningar. Hennes verk präglas av en mystisk känsla där sammanhang och mening fräts ut i smetiga pasteller eller digitala störningar, men under också mycket humor och självdistans.
http://marlenalam.tumblr.com/

Linnéa Puranen (Göteborg) – Stockholmsk expat, konstnär, designer och fanzineskapare med en exakt grafisk stil och förkärlek för mönster. Hennes teckningar och tryck rör sig i en både konsekvent och spretig värld full av hangups och långtgående undersökningar av olika teman, med en återkommande fascination för olika djur.
http://linneapur.blogspot.com/

Peter Larsson (Stockholm) – Känd på den stockholmska DIY-scenen för sina illustrationer till klubbarrangören Mother, samt flertalet fanzines, kassetter och skivor släppta på egna bolaget Hockey Rawk. Gör färgglada collage och naivistiska men starkt genomarbetade teckningar.
http://p-e-t-e-r-l-a-r-s-s-o-n.blogspot.com/

Amanda Eriksson (Göteborg) – Med förkärlek till mörka kollage och trycksvärta gav Amanda Eriksson ut det fina konstfanzinet Ur Skuggorna för drygt ett år sedan. Till Ny musik för hållbar utveckling kommer hon ett nytt spännande projekt.
http://urskuggorna.blogspot.com/

—————————

http://www.facebook.com/event.php?eid=184836831592889

Annonser


4 Responses to “NY MUSIK FÖR HÅLLBAR UTVECKLING GBG”

  1. 1 asdasd

    åh va kul, tänk om jag va med! lycka till.


  1. 1 Ett samtal om Produkt №3 « Ny musik för hållbar utveckling
  2. 2 New brigades del 1: Kassettkultur (intro) « Ny musik för hållbar utveckling
  3. 3 »Play this recording with your windows open« (dagens outfit) « Ny musik för hållbar utveckling

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: