»Bakom tystnadens dörrar« (Dagens Outfit)

10Aug11

Erik Enocksson – Apan LP (Release The Bats 2011)

Jag drabbas av en lätt hjärtklappning när jag hör de första tonerna i Erik Enockssons epos ”Apan”. Smäktande, långsamma, hotfulla, utdragna drones som för tanken till rymden, men som på något vackert vis (eller fult, det beror på vad lyssnaren tycker om jordelivet) ändå håller oss kvar på jorden. Det var länge sedan jag hörde en skiva som tog tag i mig så hårt som den här skivan har gjort. Den är så fruktansvärt vacker.

Apan är uppbyggd av enkla minimala loopar, som får leva sitt eget liv och utvecklas till tjocka ljudmattor av mörker. Erik Enocksson är inte rädd för att ge plats åt tystnad, eller det som kan låta som tystnad fast det inte alls är det. En tystnad, eller vägg av ljud eller en vägg av ingenting, av någonting som ibland uppbackas av loopade syntslingor, som en röd tråd i detta ingenting. Alltså, på ungefär samma sätt och med samma stämning som i Burzums ambienta mästerverk ”Tomhet”. Ibland förs även tankarna till Ättestupa, men utan att riktigt komma nära Ättestupa där de i vissa stunder kan bli lite för konceptuella (inget ont om Ättestupa: Ättestupa äger).

Jag vill inte skriva sönder den här skivan.
Den är till största delen ett enda stort jättemörker, ett krypande, expanderande och hotfullt jättemörker. Kanske kan man jämföra det med rymden.
En av årets hittills bästa och mesta skivor, utan tvekan.
/AE

Målgrupp (egen utgivning, 50 ex, 2011)

Det absolut bästa med Julian Murrays (världskänd i Sverige, spelar till vardags i bland annat Munnen och nystartade FAS 3) kollagekonst som vi får ta del av i detta fanzine är att det verkar vara helt och hållet fritt från gamla porrbilder från sjuttiotalet. Inga bröst, inga kåta blickar – något jag tycker mig se allt för ofta i kollagesammanhang. Jag ser heller inga bilder på krig och misär i svartvitt, inga läskiga gamla träsnitt och heller inga hemska medicinska bilder från 1900-talets mörka epoker. Målgrupps fanzine handlar det mest om färg och ytor. Bilderna är minimala, men ändå maximala. Ett kollage kan enbart bestå av två bilder men som tillsammans skapar en stor yta. Det är fint och skönt tycker jag, men inte världsfrånvänt för det. Samhällskritiken är ständigt närvarande i allt som Julian Murray gör, om det inte är i hans låttexter så är det dolda små utklippta budskap som gömmer sig någonstans i bilderna.

Fanzinet rymmer ca 10 välgjorda bilder, inte bara kollage utan också fina teckningar. Med tidningen följer även en CD med livematerial från Målgrupps spelning tidigare i somras + outgivet kassettdemomaterial. Rekommenderas!
/AE

Annonser


No Responses Yet to “»Bakom tystnadens dörrar« (Dagens Outfit)”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: