Kommers och loopar

09Jul11

Konstauktionen i Gagnef är lika mycket underhållning som kommers: konferencieren skojar friskt, folk som har modet att bjuda högt får applåder och bifall, stämningen är allmänt lättsam och salongsberusad. Själv undrar jag vilka som har råd att betala flera tusen kronor för något som till hälften är på skoj… konstverken håller mycket varierande kvalitet (originalbilden till Peter Larssons affisch är fin och jag gillar Folke-kollektivets teckenspråkstavlor) och grad av exklusivitet, och själva upplevelsen och den allmäna hetsen bidrar säkert minst lika mycket till budgivningen.

Efter auktionen och lite sedvanligt badhäng är det dags för Naima Train att gå på. Hon står ensam på scenen med bara en gitarr, mick och en avancerad looppedal och bygger skickligt ihop tajta bakgrundsloopar genom att beatboxa, trumma på micken och loopa röst och gitarr. Över detta spelar och sjunger hon ganska rak, soulig singer-songwriter-musik, som emellanåt drar åt det skruvat och minimalistiskt (vilket säkert har att göra med hur musiken komponeras). NMFHU-veteraner är nog vana vid det här sättet att skapa musik på men för många i publiken är det säkert, liksom Rico Loops spelning igår, något helt nytt och spännande. Looppedalen har också ett inbyggt element av show som ju saknas i t.ex. trummaskiner eller laptop med backtracks. Många looppedalsartister kan bli lite tråkiga eftersom de bara bygger lager på lager av olika element i loopen, vilket gör att musiken blir lite enformig, men Naima Train verkar ha lärt känna sina grejor ordentligt och kan variera sig inom formeln.

NMFHUs reportrar ser fram emot att nörda ner sig i loopens inneboende egenskaper och påverkan på musikskapandet i en längre text när vi kommit hem, men nu är det dags att koka kvällsmat på stormköket, och ännu finns det många band och DJs kvar att se på Skankaloss sista kväll.

/HS

Annonser


No Responses Yet to “Kommers och loopar”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: