»Mindre skräckfilm« (dagens outfit)

02Apr11

Altar of Flies – Cenotaphs 7″ (Hästen & Korset)

Mattias Gustafssons/Altar of Flies har skaffat sig ovanligt mycket fans även utanför den ortodoxa noisesfären, främst genom sina liveframträdanden. Istället för performanceeffekter/ren brutalitet handlar det om balans mellan inåtvändhet och utlevelse, brutalitet och stämning. Altar of Flies är väldigt dynamisk musik.

Inledningsvis känns den här sjuan lite otypisk. Ljuden är rätt torra, inte så mycket effekter, inte så mycket av rymdiga grott-ekot som AoF ofta bygger på. En sirenliknande loop och en syntpuls begravda under tungt skrotmangel blir en ganska massiv ljudmatta, och det slutar i ett outro med ganska lågmälda bas-drones. Det är renare ljud, mindre rymd och framför allt kortare än det brukar vara. Mattias kompositioner brukar utvecklas långsamt och krypande, här är det pang på. Jag måste säga att A-sidan nog hade tjänat på att vara längre och mer dynamisk.

B-sidan klarar det korta sjutumsformatet betydligt bättre, den är inte heller lång och episk men krypande och monoton på ett stämningsfullt sätt. Diskanttjut och avlägsen syntmatta, ekande brusloopar som ger plats åt upphackade ångestvrål. Jag gissar att det är Sara Andersson som lägger vocals, men det är svårt att avgöra om det ens är en människa. Även dessa ljud sticker ut som torra, utan särskilt mycket efterbehandling, utöver att de förvandlats till en loop. Det är ett överraskande inslag, men man tänker på nya sidoprojektet Black River Pregnant Band och dess Åke Hodell-liknande collage av loopade röster.

Jag uppskattar att Altar of Flies dynamik aldrig känns lättköpt, att det rör på sig på riktigt. Den här sjuan avviker från hur det låtit på sistone, det är delvis fantastiskt och delvis mindre lyckat, men jag tror att Mattias gör helt rätt i att fortsätta försöka pusha sin stil i nya riktningar. Jag skulle till exempel gärna se honom utveckla sin fetisch för loopar och loopande ytterligare.

/HS

Annonser


No Responses Yet to “»Mindre skräckfilm« (dagens outfit)”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: