»Framtida ljus, och mörker« (dagens outfit)

20Mar11

Johannes Heldén – Title Sequence CD (iDEAL, 2010)

Det är alltid lite vanskligt med gratisskivor som man får tryckt i handen när man egentligen inte förväntar sig det; och speciellt när det handlar om CD-formatet. Ofta slutar det med att skivan får ligga på CD-högen hemma och samla damm – likt en skiva med Nash Kontroll fick göra som jag fått i entrén till en iDEAL-kväll på Fylkingen. Och denna gång fick jag alltså Johannes Heldéns senaste fullängdare på samma sätt.

Men det kan ju förstås också vara ett bra sätt att distribuera ett mer och mer svårsålt format på. Nu visade sig det här vara en lyckträff, eftersom jag hann se Johannes spelning, och blev imponerad. Imponerad av att jag gillade något så otidsenligt som en artist som gör drönande ambient med en macbook. Och imponerad av att drönande macbookambient trots allt kan vara så tidlöst vackert. Ett faktum som gjuter hopp i alla oss som någon gång har sysslat med drönande macbookmusik.

Title Sequence är en ganska enkel – och som sagt – vacker skiva. Johannes verkar vara en skicklig hantverkare som vet hur man gör återhållsam, professionell musik. Albumet är befriat från alla branschens klyschor; översentimentala postrocksmelodier, svallande crescendon, Cocteau Twins-ackord dränkta i glitch. På iDEALs hemsida jämfördes det med William Basinski, men det är också en klassiskt felaktig referens. Ibland är ambienserna väldigt flytande och sparsmakade, ibland snarare rytmiska och Steve Reich-lika (som i »Vortex Count«), men för det mesta är det bara helt enkelt bra musik att drömma sig bort till. Och så ska det ju vara.

Viking Jews – Crystal Meth KS (Meth Tapes, 2011)

Utan att veta allt för mycket om den här kassetten skulle jag kunna gissa mig till att det är ett ganska exklusivt släpp. Förmodligen uppkopierat enkom för Stockholmsspelningen, när Viking Jews spelade med bland andra Innercity. Tio ex verkar finnas i omlopp; så om ni inte redan har ett, får ni ta på er skämsmössan. Själv fick jag det av Hannes ganska sent på kvällen. Viking Jews är, för de som missat fenomenet, en egendomlig blandning av skramlig melankoli och småtropisk ambient. Man skymtar ekon av casiokeyboards och smutsiga kassettloopar, men det är nog egentligen inte billigheten och brusigheten som fascinerar; utan att alla toner, alla melodier, alla skeva loopar är så läskande. Som att lyssna på din favoritläsk.

/MH

Annonser


One Response to “»Framtida ljus, och mörker« (dagens outfit)”

  1. 1 anonym

    Hahaha, vi är fler som har den där nash kontroll-skivan liggandes på hyllan med plasten kvar.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: