»Den största fasan« (Dagens outfit)

22Nov10

Augusti, Herrens År 2010: mitt under det obarmhärtiga skådespel som kallas ”valrörelse” publiceras en 37 minuter lång kassettinspelning av artisten/ensemblen Allemansrätten, betitlad ”Verklighetens folk”. Kassetten saluförs till priset av 0 kr (inkl. porto), med reservationen ”Max ett ex per hushåll”. Kassettens undertitel lyder ”Ett söndrigt hörspel om den största fasan”. 50 ex tillverkas enligt uppgift, och en knapp månad senare, två veckor efter att Sverige gått till riksdagsval, meddelas att upplagan ”sålt” slut, men att man numera kan ladda ner inspelningen i sin helhet från Åderlåtning Produktions hemsida.

Allt sammantaget framstår ”Verklighetens folk” som något lite mer än bara ett genomsnittligt stycke ny svensk underjordsmusik. Både den uttalade samhällskritiken och det samtida perspektivet är sällsynt i en musikscen som allt som ofta verkar vilja handla om kultande med kosmisk nyandlighet eller italiensk skräckfilm. Även de artister som har någon slags filosofisk eller politisk touche till vad de gör känns ofta som om de fastnar i tomma fraser; extremradikalismen (eller frastuggandet) som väl formulerats blir till en självklar ståndpunkt som aldrig behöver prövas mot verkligheten eftersom den ändå är radikalare än alla alternativ som det civila samhället erbjuder. Och jag kan absolut uppskatta rasande kulturterrorism (på samma sätt som jag uppskattar livsstilistisk crustpunk), giallo-noise och kosmische musik (det kan räcka med att det är inspirerande, stilrent och låter och ser coolt ut), men ibland saknar jag en upprorisk musik som känns relevant och fokuserad. Jag skulle säga att ”Verklighetens folk” erbjuder ett steg i rätt riktning i den här frågan.

Begreppet ”verklighetens folk” behöver vi nog inte orda så mycket mer om (ett odefinierat begrepp som egentligen inte säger något om något, och därmed kan användas för att misstänkliggöra vem som helst på ett ganska otrevligt sätt). Inlayen som följer med zipfilen med inspelningen benar på ett fint och poetiskt sätt ut begreppen. Musiken skulle jag klassificera som någon sorts oldschool-industri, men jag tror att inspelningen lever mer på sin tematik och attityd än på den rent musikaliska upplevelsen (om det finns en sådan?). Det rör sig om ett kollage av olika ljudsamplingar, ihoplimmat med hjälp av brusande och brummande oljud, minimalistiska synthar och effektprocessorer.

Periskopet är inställt på de Hederliga Människor som i den nuvarande politiska diskussionen målats upp som ideal av politiker från alla möjliga läger. Från framför allt radio plockas till synes oskyldiga ljudutsnitt ur det samtida Sverige och sätts samman med mycket otrevligare saker. Det är glättiga radiojinglar, det är dokumentärer om misshandlade barn, det är den ogenerade rasismen i gamla låtar och utdaterade läroböcker, det är hederliga gamla goa Människor. Det är charmiga schlagers om den stora svenska ensamheten och om bortslösade liv, i sig lite sorgliga låtar om det mänskliga tillståndet, men i sitt nya sammanhang blir de snarare sjukdomssymptom. Receptet känns igen: delar som i ett annat sammanhang verkar oskyldiga, sammanfogas på olika sätt för att avslöja skiten bakom fasaden. Givetvis är det så att det är samma människor som ringer in till radion som torterar sina barn, och så vidare.

Ofta går det ju inte att diskutera dessa frågor utan att någon sätter sig på tvären och åberopar elitism och folkförakt. Jag skulle nog snarare säga att det är de politiker som lanserar begrepp som ”verklighetens folk” som beter sig föraktfullt, men här anser jag dessutom att det snarare kanske rör sig om ett försiktigt ifrågasättande av hållningen att allting ordnar sig rätt ok om ett löst definierat Vanligt Hederligt Folk bara lämnas ifred och får göra som de alltid har gjort. Jag kan tycka att ”Verklighetens folk” borde vara obligatorisk lyssning för samtliga yrkes- och fritidspolitiker i vårt land. Helst på hög volym. Sen hoppas jag att fler samtida underjordsmusiker skulle våga lyfta blicken från marken lite tydligare emellanåt.

– ”Hörni, varför säger vi ‘Men det gör ingenting’ när medelsvensson gör så dumma saker?”
– ”För han är så liten!”
– ”Ja, han kan inte hjälpa det. Han har inte så mycket förstånd än.”

/HS

Annonser


No Responses Yet to “»Den största fasan« (Dagens outfit)”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: