»Är inte det här sån där snäll noise?« (dagens outfit)

10Aug10

The Cosmic Serpent »The Cosmic Renovation & End of Time« CS (Fang Bomb, 2010)

Det har snackats mycket om The Cosmic Serpent i vissa kassettkretsar; artistens (eller artisternas) identitet är fortfarande höljt i dunkel, och den kosmiska ormen verkar vilja fortsätta vara anonym. Många kanske tycker det här är fånigt – men i Cosmic Serpents fall blir det dock en styrka. Den mystiska, något ockulta aura som omger musiken djupnar. Det är nästan som att de hypnotiska syntharna, de svagt hamrande trummorna och den smått religiösa rymdestetiken hade frammanats ur kosmos självt; som att kassetten var en uråldrig artefakt, en relik från Pangea, mottagen i en främmande rymdkapsel och skeppad till denna värld i Noaks ark. Detta stämmer förstås inte; så låt er inte luras. I själva verket är detta en trevlig kassett med kosmische nachtmusik släppt på det fina göteborgsbolaget Fang Bomb.

Dungeon Acid »Warm and damp / Damp and warm« 7” (iDEAL, 2010)

Det spontana suget efter Dungeon Acid (alias Jean-Louis Huhta) har under det senaste halvåret växt från i praktiken ingenting till monsterstort. Efter ett bejublat framträdande för frälsta technokonnässörer på Norberg så sålde alla exemplar av den splitternya sjuan i praktiken slut under festivalen. Kontentan verkar vara att både technofolk och lyssnare utanför den omedelbara technokretsen tilltalas av Dungeon Acids punkiga, smutsiga, distade version av den gamla goda acidknorren. Tyvärr framträder inte denna särprägel lika tydligt på sjuan, som trots allt innehåller två tunga hits, redo att sopa heltäckningsmattan på vilket dansgolv som helst. Personligen går jag mest och väntar på kassetten, som jag hoppas kommer att innehålla mer av den råa energi som kännetecknar hans liveframträdanden.

/MH

Bordet »Sucks to be you« CS (Ingen Våg, 2010)

Famnen, Skeppet, Munnen, Kriget, Diskoteket. Och så Bordet. Listan på svenska substantiv i bestämd form som får agera bandnamn nuförtiden kan göras lång. Egentligen bryr jag mig inte så mycket, det känns ganska logiskt att när den engelska motsvarigheten i form av den bestämda artikeln ”the” börjar kännas lite trött, så tar man till den inhemska varianten och helt plötsligt öppnar det upp sig en helt ny värld av bandtitlar som ingen annan använt förut. Jackpot.
Men bestämd form eller inte, Bordet står inte bara för denna nya era av bandnamn, utan kanske också lite för ett nytt förhållningssätt till det här med noise. För att citera citatkungen även känd som Peter Henning i vår dokumentär så känner jag mig faktiskt inte direkt ”nerpissad” av att lyssna på den här noisetapen. Den har någonting annat. HS kallade det för rock n roll-noise. Det här handlar inte om våld, inte om ”samhällets mörka sidor” (som också Henning uttryckte det) och inte heller om att knulla. Bordet förmedlar istället någon slags känsla av att inte bry sig, typ fuck the world invirat i gnisslade gitarrer. Det är väldigt mycket gnisslande gitarrer faktiskt. Jag tycker det är bra, uppfriskande. Mest peppar jag på att uppleva detta live.

/AE

Annonser


2 Responses to “»Är inte det här sån där snäll noise?« (dagens outfit)”

  1. 1 Warwolt

    Så var kan man få tag på dessa kasetter?

  2. cosmic serpent hittar du här: http://www.fangbomb.com/shop.html
    dungeon acid-sjuan borde väl dyka upp på: http://idealrecordings.com/shop inom en snar framtid. martin köpte sin på norberg.
    bordet finns till förfogande hos ingen våg: http://ingenvagvaxjo.blogspot.com

    /AE


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: