Ny musik för hållbar utveckling №10: Stockholm

17Jun10

NY MUSIK FÖR HÅLLBAR UTVECKLING №10: STOCKHOLM

Livemusik, konst, djs, progressivitet & utsikt.
2/7 19:00 – 01.00, Kulturhustaket. Fri Entré.

Anledningarna till att temat för vårt tionde arrangemang blir Stockholm är många. När vi råkade droppa idén kändes allt så självklart att det var svårt att förstå varför vi inte kommit att tänka på det tidigare, för första gången på länge kände vi att vi kunde välja och vraka bland en hel drös intressanta akter som är aktiva idag. Bara en sån sak, det är något som ligger och pyr och sprakar här mitt framför våra ögon utan att vi knappt märker det. Till och med den populära Facebook-gruppen HATE STOCKHOLM 2010 framstår ju som någon slags krånglig kärleksförklaring.

Så, bara för att poängtera att vi faktiskt gillar Stockholm innerst inne erbjuder Ny musik för hållbar utveckling er ett tak med utsikt över nästan hela stan till tonerna av vad vi tycker är mest intressant just nu.

FAMNEN

De unga stockholmssönerna Anders Skoog och Max Park Sigbjörn är flitiga: förutom att släppa kassetter under namnet Främmande tapes & records spelar de även tillsammans i Famnen. Det inbjudande namnet till trots föddes bandet enligt uppgift ur en kärlek till drone och mörker, men verkar också ha en thing för lättsamma krautiga autobahnutflykter, och kanske mest intressant; en vilja undersöka vad som finns däremellan. Famnen har fortfarande inte släppt något inspelat material (utöver mp3or på internet) eller spelat live, så hur bitarna faller på plats återstår att se. En smygtitt på framtiden redan idag.

http://www.myspace.com/famnen

SILVERARKEN
Silverarken är ett skepp lastat med en löst definierad grupp musiker med ena foten i den norrländska skogsmyllan och den andra stadigt förankrad vid Frihamnens färjeterminal. Musiken varierar från rytmisk oljudsdrone till svängig pop med tydligt kosmische inslag; men den gemensamma nämnaren är den genomtänkta konceptuella idévärlden som låtarna presenteras i. Ny musik för hållbar utveckling presenterar stolt en av de första offentliga spelningarna för en av stadens mest spännande och oförutsägbara poporkestrar.

http://www.myspace.com/silverarken

BLANK VERSE
Kalle Fagerberg är fast förankrad i den stockholmska underjorden. Det senaste året har han synts på Stockholms scener tillsammans med Floe Fountain och Seafoam/Pleasure Trail, och spelar trummor på Socrates the Evils kassett, men det är under namnet Blank Verse han gör musik helt solo, utan att försöka backa upp någon annans idéer. Resultatet blev i vintras en debutskiva som rör sig självsäkert mellan dark ambient, eklektiska synthexperiment och industriellt oljud (där Kalles metalförflutna lyser igenom både en och två gånger), med teman hämtade ur bland annat Kalevalan, dedikerad till kompisar och anden Guland. Vi är glada att presentera Blank Verse livedebut på Kulturhustaket.

http://www.myspace.com/blankverseblank

RAH RAH REPLICA
Bakom detta Bikini Kill-inspirerade namn döljer sig Puma Berg och Alice Kuzmina, som de senaste månaderna drivit sin klubb på bland annat Landet vid Telefonplan. Musikaliskt är bredden stor, men fokus ligger stenhårt på kvinnliga artister och konstutövare. Förutom att få oss ”skrika som små flickor” med en eklektisk blandning av musik upplever vi detta som ett extremt välbehövt alternativ till det mansdominerade klubbmusikutbudet i Stockholm, och därför är Rah Rah Replica ett givet val bakom vårt DJ-bås denna kväll.

http://www.facebook.com/group.php?gid=261671155130

EDEN ROCK
Att se sin musik som projekt istället för någonting som är bestående är alltid en tilltalande inställning. Det känns levande och oförutsägbart. Bakom projektet Eden Rock står Albin och Christoffer, för tillfället bosatta i Stockholm, och är ett klassiskt exempel på skivsamlingsexperimenterande där de försöker omarbeta deras favoritlåtar och lägga på sin egna prägel. Hittills finns bara en låt tillgänglig på nätet och den känns exakt så sommarlovsfräsch som vi vill att vårt arrangemang ska kännas. Därför djar Eden Rock denna afton, och för att citera dem själva kan vi nog förvänta oss ett set med ”ena foten i disco och den andra i bossa, folk och soul”.

http://www.myspace.com/edenrockmusic

EMELIE SANDSTRÖM
Det känns nästan lite som att avslöja en väl bevarad hemlighet att låta Emelie Sandström stå för konsten denna kväll. Trots, eller kanske på grund av, hennes konstskolebakgrund är vi inte alls vana vid att se hennes verk i det offentliga. Det känns nästan som ett strategiskt drag. Det är först nu nyligen som hon lagt upp en hemsida där den nyfikne kan ta del av hennes verk. Äntligen säger vi. På Kulturhustaket kommer vi att få se underliga teckningar i konstiga tuschfärger och vi har även låtit henne sätta sin egna mystiska prägel på den gigantiska scenen.

http://www.emeliesandstrom.com

Vi har också bjudit in till långbordsdistro med fokus på det stockholmska utbudet.

Jonna, remma eller ta tricken till Kulturhuset och ta en pilsner eller en kopp fika i solen med oss. Varmt välkomna!

Annonser


No Responses Yet to “Ny musik för hållbar utveckling №10: Stockholm”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: