»Jag såg redan på långt håll att du talar tyska, kamrat« (dagens outfit)

24Maj10

MAG »S/T« CS (Kassettbolaget, 2010)

Det är någonting självklart med nya Malmöetiketten kassettbolagets koncept; det drivs av Cindy Lee från Galleri KRETS i Malmö, och är något i den här världen så ovanligt som ett kassettbolag drivet av ”damer” som enbart ska släppa ”damer”. Man har dock skickligt kringgått fällorna som ett sådant projekt lätt kan falla i. Inga ”girlbands”, eller ”women versus noise” som Cindy själv uttryckte det. Att kalla etiketten för ”kassettbolaget” blir således ett politiskt ställningstagande i sig; det är ett kassettbolag, helt enkelt.

MAG, alias Magdalena Ågren, är första släppet. Med liveloopar av trombon, gitarr, egendomliga synthar och distad megafonsång har MAG trollbundit publik runt om i landet och det känns lämpligt att hennes kassett släpps här och nu. Tankarna dras till energin som flödade ur 90-talets indierockscen samtidigt som man – om än motvilligt – kan dra paralleller till både Suicide som Julie Ruin. Vare sig det är bångstyriga trummaskiner som hastar iväg eller en distad trombonloop som håller ihop ljudbilden så svänger det något oerhört; och om man inte kan stampa med foten till det här, har man troligtvis en nervsjukdom.

/MH

Gustav Franklin »Landstormen« CS (Egen utgåva, 2010)

När Gustav spelade på vår festival i november skrev vi att han ”[…] är en artist som lyckas med något så ovanligt som att smidigt röra sig i gränslandet mellan konceptuell ljudkonst och minimalistisk popmusik. Gustavs hittills outgivna album är som minnen av ljud och fragment av vackra melodier som faller sönder och vävs in i varandra, avskalat, enkelt och helt bedårande vackert.”

Beskrivningen håller än. Gustav arbetar med en minimal sättning bestående av delaypedaler, en rundgångskopplad kassettporta med kassettloopar och diverse instrument som matas igenom den. Vanligtvis har det rört sig om akustiskt piano; men på detta släpp arbetar han med gitarr och något som påminner om ett elpiano. »Hären« inleder kassetten, ett verk som andas djup rymd och skulle kunna vara soundtracket till såväl ett kargt uppländskt vinterlandskap som Tarkovskijs Stalker. »Landstormen« upptar B-sidan, och är något så riskabelt som ett stycke baserat på stillsamt elgitarrplockande. Och visst påminner den till en början om kanoniserade verk såsom Fennesz mer oprocesserade stycken; men den känslan växer snabbt bort.

Kassettens enda egentliga fel är att den aningen för korta speltiden på drygt tio minuter totalt. Men oklok är den som klagar på sådant. Det känns snarare väldigt stort och viktigt att Gustavs musik äntligen finns tillgänglig i dess rätta element.

/MH

Annonser


2 Responses to “»Jag såg redan på långt håll att du talar tyska, kamrat« (dagens outfit)”

  1. 1 Jo/No

    MH: Ser fram emot er split! När kommer den??

  2. Kul att du ser fram emot den! Både min och Gustavs sida är färdiga, så för tillfället ligger bollen hos UYSD som ska släppa den. Men jag tror den är på gång; kanske nu under sommaren!

    /MH


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: