»I din egen spegelbild« (dagens outfit)

04Mar10

Ved »Spello« 12″ (Lugnet, 2010)

Ny musik för hållbar utveckling hörde den här tolvan första gången när vi var på studiebesök på Krets i Malmö för ett par veckor sedan, och har i princip inte kunnat sluta tänka på den sedan dess. Eller i alla fall inte jag.
Ved har sedan sist uppdaterat sitt knasiga eklektiska sound en aning. Någonstans inom mig önskar jag att jag skulle kalla den här nya musikstilen för någon slags disco, men i själva verket rör det sig kanske snarare om en form av flummig och rytmisk proggpop a la 2010. I låten ”Din egen spegelbild” samplas en kassett från sjuttiotalet med instruktioner till hur du ska laga din färgtv. Bara en sån sak. Räcker det med om jag säger att det är sjukt bra? Den här skivan är sjukt bra. Jag vill lyssna på den jämt.
(Förresten, om jag förstått saken rätt så finns det anledningar att hoppas på en releasefest i Stockholm inom en relativt snar framtid. Bara att hålla tummarna).

/AE

Blank Verse »Karelia Ingria« CDr (Visceral Circuitry, 2010)

Kalle Fagerberg, synthspelare i Floe Fountain (R.I.P.) och även periodvis i Seafoam / Pleasure Trail, har även ett förflutet inom black- och death metal. Historien bakom denna skiva, såvitt jag förstått det, är att en metalskalle från Frankrike som kände till Kalle via den scenen, halkade in på den myspacesida där han lagt upp sina heminspelade synthexperiment, och bestämde sig för att släppa det på sin etikett. Man kan ju tycka att de kunde gjort något roligare av det än en CD-R i slimcase, men men.
I musiken hörs vissa spår av metal, men det fungerar bra och undviker att kliva i klyschiga fällor. Nån låt innehåller lite black-doftande skrik, nån annan bygger kollage av fragment av hårdrockstrummor och gitarrmatta. Annars ligger det ganska nära synthbaserad, industriell dark ambient av typen som bolaget Cold Meat Industry brukar släppa. Till detta hör att det faktiskt är ganska snyggt och krispigt ljud, trots att det är sovrumsinspelningar på billiga synthar och, verkar det som, till och med inspelade på kassett från början. Men lo-fi på 2000-talet handlar ju ändå mest till 90% om estetik och till kanske 10 om faktiska sakförhållanden.
Själv tycker jag inte att Blank Verse nödvändigtvis skulle mått dåligt av att smutsas ner lite, men för det mesta funkar det bra. Musiken är främst uppbyggd kring väsande synthmattor i staccato och drönande loopar, men innehåller även sång och till och med lite trumma. Det påminner både om samtida synthexperimentalister som Street Drinkers, och 60-70-talsflörtande elektroakustikproggskäggnostalgiska synthsamlare som Masonnas sidoprojekt Space Machine, fast hamnar egentligen inte i någondera facket. Jag tycker att vissa av låtarna låter lite väl blippiga och digitala och kanske skulle må bättre av att behandlas av en kralligare maskinpark, men på det stora hela tycker jag det är en bra skiva. Den känns konsekvent, det känns som att den vågar vara det.

/HS

Annonser


One Response to “»I din egen spegelbild« (dagens outfit)”

  1. 1 Jo/No

    Grymt sugen på Ved-tolvan! Enligt Lugnet records så skulle det dröja lite innan skivan skulle finnas till försäljning i ngn sthlmsbutik pga av logistiska skäl (hmm..?) men nu borde den ju fan ha nått huvudstaden tycker vän av ordning?! Har någon sett skivan till försäljning i sthlm måntro? Slipper gärna onödigt vinylporto á 60 kr fr malmö…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: