Grattis på födelsedagen, konst!

20Jan10

Art’s Birthday Party kan vara den fånigaste titeln på ett evenemang någonsin. Liknande arrangemang ägde rum i olika europeiska städer under kvällen, och i P2 kunde man följa ett axplock av konserterna i direktsänd radio. Besökarna som släntrade iväg till Södra Teatern hade det dock inte lika bekvämt; om folk kom med förhoppningen om att hinna se alla konserter var de helt fel ute. Det blev snabbt väldigt trångt på de tre scenerna, och en vinnande taktik var att bänka sig i baren för att slippa köbildningen.

Bakom arrangemanget står Sveriges Radio som på sin hemsida skriver: ”enligt den amerikanske fluxus-konstnären Robert Filliou föddes konsten för över en miljon år sedan när någon tappade en svamp i en hink med vatten. Det skulle ha skett den 17 januari och därför utnämnde Filliou den 17 januari till Konstens födelsedag. För att fira detta har den Europeiska Radiounionen (EBU) och Sveriges Radio skapat ett årligt radioevenemang då elektronisk musik och ljudkonst klingar över hela Europa.”

Och pretentionerna avstannar inte där, det fortsätter: ”Art’s Birthday Party är en gränsöverskridande visuell och musikalisk upplevelse som tar avstamp i olika typer av elektronisk musik och ljudkonst. Det sträcker sig från det smala till det breda, från experimentell ljudkonst, performance, radiokonst, noise och elektronisk musik till pop-orienterad electronica, techno, dj-kulturen och pop/rock med foten i den elektroniska traditionen. Spännvidden är stor och uttrycken många.”

Känns inte allt det här väldigt 2003? De konserter man väl hann se var godkända, om man sållade lite – överraskningarna var dock få. Dror Feiler satte ribban högt tidigt genom att att spela stenhård gnisselnoise på jordbävningsvolym i fyrtiofem minuter. Vladislav Delay lät som han brukar, lika delar suggestiv ambientsmet och finsk skogsdub. På småtimmarna återförenades  Andreas Tilliander med Mokira för att bjuda på funkig industritechno som nästan påminde om gamla goda The Fegis.

Men den här betoningen på elektronisk musik alltså. Vad är det? IDM, elektronika? Varför det? Jag kunde inte sluta tänka på hur egendomligt det är att konsten ska vara synonym med den typ av laptopdyrkande som var populär för sju-åtta år sedan. Elektronisk musik kopplades gärna samman med finkultur och progressivitet, något som har hängt med ända tills idag. Men nu är det inte självklart att finkulturen ska firas med den typen av musik. På en fest till konstens ära förväntar jag mig dans, performance, film – men framför allt förväntar jag mig överraskningar. Bokningar som Vladislav Delay och OP:L Bastards kanske var heta i början av förra decenniet, men knappast nu. År 2010 har vi kommit till en punkt då så kallad elektronisk musik inte nödvändigtvis är den mest experimentella eller avantgardistiska; idag använder ju varannan musiker datorn som ett verktyg.

Att arrangera en födelsedagsfest för konsten är ett ganska anspråksfullt uppdrag, och ett gratisevenemang som Art’s Birthday Party har stor potential som kulturell folkfest. Men då kräver detta ett annorlunda upplägg. Skippa elektronikan och låt ölhävandet stå tillbaka för ett bredare spektrum av den konst det är meningen att vi ska fira. Annars kommer ”konstens födelsedag” inte lämna ett djupare intryck än en vanlig utekväll med trängsel och småtrista laptop-DJs.

En annan bra blogg på temat hittas på Copyriot.

/MH

[En aning bearbetad och mindre bitter version av den här texten kan läsas här]

Annonser


One Response to “Grattis på födelsedagen, konst!”


  1. 1 Grattis på födelsedagen, konst (revisited) « Ny musik för hållbar utveckling

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: