Ny musik för hållbar utveckling: Festival

12Nov09

Ny musik för hållbar utveckling festival affisch

Ny Musik För Hållbar Utveckling: Festival äger rum den 14-15 november på Kulturhuset i Stockholm. Två scener, två dagar, 19 timmar musik, ca 20 artister, långdistro, filmvisning, vernissage, scensamtal, efterfest, progressivitet. Fri entré, som alltid.

En festival likt de som man vanligen besöker kommer det dock inte bli. Vi har bjudit in intressanta aktörer från hela landet som kommer att få representera sin verksamhet på olika sätt; visa upp sina artister och sin konst samt saluföra sina släpp på distrobordet. Dessutom kommer en av scenerna helt tillägnas nya spännande akter som vi i Ny Musik För Hållbar Utveckling tror hårt på, och som i många fall gör sin debutspelning.

Vi gör inte anspråk på att täcka in hela DIY-scenens mångfald, utan erbjuder snarare ett axplock som grund för vidare efterforskningar. Däremot gör vi definitivt anspråk på att ställa till med en riktigt rolig fest. Kom och fira den progressiva musikscenens nya guldålder tillsammans med oss.

NY MUSIK FÖR HÅLLBAR UTVECKLING PRESENTERAR:
Detta skulle kunna ses som vårt eget lilla showcase där vi försöker beskriva vad Ny musik för hållbar utveckling står för. Vi har bjudit in aktörer som representerar framåtanda och – med risk för att låta som en sportjournalist – kämpaglöd. Ny musik för hållbar utveckling handlar inte enbart om ny häftig livemusik som vi har upptäckt på obskyra blandband eller på hemliga Myspace-sidor. Med målet att föra en livlig debatt och diskussion vill vi även väva in bildkonst, ljudkonst och intressanta scensamtal i vår saliga blandning. Men mest är vi ute efter den här känslan av att det är någonting som händer, här och nu.

MOON & SUN
Tänk dig att möta undergången i en tequiladimma, liggandes på en solstol i tropikerna. Moon & Sun är konstnären och musikern Monica Tormell, bosatt i Amsterdam och tidigare känd från konstprojekt och band som When Hell Freezes Over och Mustafa Et Monique. Som Moon & Sun är hon aktuell med sin debut ”Apocalypso”, som är inspelad i trädgården på institutet för modern konst i Curaçao. Vackra, avskalade melodier fyllda med vemod möter karibiska rytmer och klanger i kanske den mest unika popmusiken du har hört i år. På NMFHU-festivalen uppträder hon tillsammans med ett för tillfället speciellt handplockat stockholmband, med medlemmar från bl. a. Förmögenhet.
Söndag 15 november, 18.00 på Lava

GUSTAV FRANKLIN
Gustav Franklin är en artist som lyckas med något så ovanligt som att smidigt röra sig i gränslandet mellan konceptuell ljudkonst och minimalistisk popmusik. Gustavs hittills outgivna album är som minnen av ljud och fragment av vackra melodier som faller sönder och vävs in i varandra, avskalat, enkelt och helt bedårande vackert. Med pianoloopar och ändlös feedback påminner hans musik ofta mer om ljudkonstnärer som Jacob Kirkegaard och Alvin Lucier än ambientkompositörer som William Basinski. Denna spelning kommer bli hans första och därför känns han helt given på vår egen NMFHU-scen.
Söndag 15 november, 18.45 på Lava

SUMMONS
NMFHU presenterar stolt premiärspelningen för detta hemlighetsfulla projekt. Bakom namnet Summons döljer sig en stockholmsbo, som tidigare har varit inblandad i droneprojektet W.W.D. Det kommer dock till skillnad från W.W.D inte bjudas på lågmäld kassettbandsambient som tidigare utan snarare en mörk, brusig ljudbild bestående minimal-input-drone med tillhörande ljusshow.
Lördag 14 november, 18.45 på Lava

MIRRORS ARE BLACK
Mirrors Are Black är Peter Henning, en Malmöbaserad artist, illustratör, litteraturvetare, fanzineskapare, och säkert mycket mer. MAB är Peters mest schizofrena musikprojekt och återspeglar således hans breda smak. Referenser kan dras både till  punklegenderna Misfits som bildkonstnären Caspar D. Friedrichs episka landskap. Nyckelordet är dock improvisation, och resten kan pendla mellan noisemusikens skrän, kassettkulturens dammiga magnetband och reduktionens tomma ytor. Mirrors Are Black är aktuella med ett kassettsläpp på etiketten Kosmisk Väg.
Lördag 14 november, 19.15 på Lava

TELEPHONE MELTS
Kompromisslöst DIY-tänk + billiga synthar och musikprogram + överskottsenergi + en hemlig önskan att göra perfekt Beach Boys-pop = Martin Hagrots enmansband Telephone Melts. Resultatet blir lika genial som skev, sinnesutvidgande hissmusiksdisko. I september kom TMs första släpp, en splitkassett med Seafoam.
Lördag 14 november, 16.30 på Lava

SEAFOAM
Tillsammans med Nils Pyk har Dan Söderberg sedan ett par år slamrat i svårdefinierade duon Floe Fountain på olika mer eller mindre underjordiska arrangemang. Även på egen hand väsnas han rätt bra, men att noiserockepitetet alltid varit en aning för trångt för FF blir uppenbart i Seafoams blandning av hårt distade gitarrer och syntar, slött mässande sång och solskensvackra popmelodier som bryter fram. Kasten är dock tvära och vi vet ärligt talat inte riktigt vad han tänker bjuda på under festivalen.
Lördag 14 november, 16.15 på Lava

ESTROBOSCORPIO
Utan att ens ha ett skivbolag, eller särskilt många spelningar bakom sig är Estroboscorpio redan ett av Stockholms bästa och mesta liveband. Deras monotona och massiva ljudbild gör det liksom svårt att hejda sig. Den slår en rakt i ansiktet, kroppen och sätter exakt allt i rörelse.
Spelar på efterfesten på Sugar Bar, 20 kr i inträde, 18-årsgräns.

MARLENA LAMPINEN
För konstnären Marlena är allting bild, ser hon ett ansikte ritar hon en teckning, lyssnar hon på musik ritar hon ett teckning. För henne har bilden en nästan religiös laddning, och om man tittar riktigt noga kan man skymta det i hennes motiv. Motiven är annars mörka, lekfulla och psykedeliska, men hon inspireras av pojk- och flickrum. Och djungeln. Marlena har en tydlig bildvärld som är lätt att leva sig in i, och hon värdesätter stämningar före teknik. Du har bland annat sett hennes alster i första numret av fanzinet Svartkonst, eller i Manlig Kärleks kassett med samma namn som de släppte på Hockey Rawk. Under festivalen kommer Marlena sälja och visa upp exklusiva fanzines, små tavlor och affischer.

SEBASTIAN ROZENBERG
Sebastian Rozenberg känner du bland annat igen from popbanden The Morning Paper och Sail A Whale, men nu verkar det dock som att han ägnar sig åt videoskapande på heltid. Bland hans verk hittar du exempelvis musikvideor åt Patience Worth, Liminals och amerikanska Memory Tapes, bland så många fler. Drömsk popmusik verkar vara en röd tråd, det är liksom den som får hans videor att börja sväva. De personliga motiven ger en känsla av att krypa in i någons luddiga dagdrömmeri, fast med en uppenbar känsla för detaljer. På festivalen kommer Sebastians videos att visas på Lava, och det är även han som är upphovsman till den luftballongsfilm som Vänskap kommer att visa.

RASMUS FLEISCHER
”Det postdigitala manifestet”, Rasmus bok om vad som händer med musiken i det digitala överflödet, kom nästan som en blixt från klar himmel. Helt plötsligt fanns så mycket tankar och idéer om vad musik innebär idag i tryck på svenska, att allt kändes så mycket klarare. Ny Musik har läst boken (och hans eminenta blogg http://www.copyriot.se) och gillar den så pass mycket att vi har bjudit in Rasmus för en liveintervju. Vi vill höra mer om hans intressanta åsikter, men vill även passa på att försöka sätta dem i ett NMFHU-sammanhang.
Lördagen 14 november, 15.30 på Lava


SHOWCASES:
Vi har delat ut ca en timme var till sju stycken olika akörer som vi finner intressanta. Den timmen har de fått disponera exakt hur de vill.


VÄNSKAP:

Att riktigt sätta fingret på vad Vänskap egentligen är, är ganska svårt. På samma gång som det är ett fanzine och ett manifest är det också ett koncept. Niklas Karlsson, namnet bakom Vänskap, har ett finger med i spelet nästan överallt. Bland annat har han formgett Tomas Bodéns (Liminals, Differnet) tretummare ”Variationer för ett ansikte (hæcceitas)”, och han är även en del av den kända skivetiketten och numera journalistiska organisationen Friendly Noise. Senast utkom Vänskap med ett tyst manifest.
Vänskap har bjudit in etiketten Tona Serenad, som låter två band uppträda. I pausen däremellan kommer nya (oblika) strategier för tyst musik att presenteras.

MUSETTE
Joel Danell har i flera års tid komponerat små vemodiga melodier på sitt piano och spelat in dem på sin lilla bandspelare. Låttitlarna består av datum, som om det vore små dagboksanteckningar eller skisser på ett anteckningsblock. Visslingar, gitarrplock, dragspelskomp och fiolmelodier kompar drömska sånger som förnimmer känslan av melankolisk Café Paris-musik och sorgsen höstluft. Det nya albumet ”Datum” är släppt på Tona Serenad och innehåller sånger som enligt presstexten ”[…] recount for an otherwise forgotten day in April, that describe the view from a balcony in a Stockholm suburb in late October, that is a remembrance of the rushing bicycle and the passing landscape in the beginning of June.”
Lördag 14 november, 14.30 på Sergels torg 3

KLARINETTMUSIKEN
Klarinettmusiken är som ett giftermål mellan de ljuvaste popmelodier, och jazzikoner som Arne Domnérus och Benny Goodman. Eller som att dricka sitt morgonkaffe en gråmulen vinterdag mitt i en förlorad svensk folkhemsdröm. Klarinetten är givetvis central i ljudbilden, och backas på flera låtar upp med melodika och gitarr. På ett sätt är det här den naturliga fortsättningen på det Jan Johansson och Georg Riedel gjorde på 50- och 60-talet, förflyttat till ett Stockholm i nutid.
Lördag 14 november, 15.00 på Sergels torg 3


RELEASE THE BATS:

Matthias Andersson och skivbolaget Release the Bats har i sju år bjussat på kvalitetsmusik från underjorden. Bolaget åtnjuter en hög internationell standard med internationella släpp som Woods, Raccoo-oo-oon, Meneguar m.m. jämte svenska exporthajper som Skull Defekts och Ättestupa, och fram tills i våras drev de även en av Sveriges bästa och spretigaste distros. Sommaren 2009 firade Release the Bats sitt femtionde släpp. Tiotummaren som blev RTB#50 ägnades åt att exponera akterna kring Utmarken, den kombinerade konsertlokal, repa, skivbutik, kassettlabel och vuxenfritidsgård som sedan 2008 hissats och kultats av de som besökt den, och mytologiserats bland de som inte fått nöjet än. Vi har bjudit in Matthias med vänner för att visa upp lite av vad som väntar framöver för Release the Bats.

VIKING JEWS
Hannes Norrvide är en invandrad helsingborgare som numera huserar i Göteborgs förorter, där han ägnar sig åt att rita serier och göra kassetter. Förutom artister som Matthu Stull och Doors of Perception släpper han även sina egna alster som Viking Jews. Den som har läst Hannes svartsynta och lätt vidriga serier och texter i det egna fanzinet Katarsis eller i Det Grymma Svärdet kanske föreställar sig att musiken drar åt samma truliga håll, men lär bli förvånad: det rör sig snarare om finstämd och mysig synth- och loopbaserad dronepop, ofta med en somrigt solblekt känsla för livsnjuteri, gatusurfing och saltstänkt hud. Näst i pipelinen för Viking Jews är en split-LP på Release the Bats med amerikanska bandet Dunebuggy.
Lördag 14 november, 20.30 på Sergels torg 3

SKEPPET
Henrik Wallins och Andreas Malms band Skeppet är ett av få band om vilka man skulle kunna använda ordet ”kraut” utan att det känns pinsamt och urvattnat. När många ny-kraut-band verkar använda monotonin som ett billigt experimentellt alibi och skalar av musiken så mycket att även all känsla och förmåga att beröra försvinner, är Skeppets välavvägda, orientdoftande krautpop klart uppfriskande. Skeppet är aktuella med en LP på Release the Bats under nästa år.
Lördag 14 november, 20.00 på Sergels torg 3

DAVID ENG
De flesta som läser detta är troligtvis någorlunda bekanta med Ättestupa (även om många missade den sedan länge slutsålda debut-LPn på Release the Bats) där David Eng spelar trummor långsamt och jagar fram spöken från den karga svenska slätten. En aning färre kanske också känner till Leafes, folk-drone-pop-noise-bandet som delar medlemmar (bl.a. David) med Ättestupa och har släppt mästerverket Seedland på Klorofyll kassetter. Utöver detta spelar David bland annat solokvist som Fantasy Sex, och har släppt en splitkassett med Street Drinkers på Utmarken. På vår festival gör dock David en spelning i eget namn, vilket förhoppningsvis hintar om att vi kommer att bjudas på något helt nytt.
Lördag 14 november, 20.15 på Sergels torg 3 (?)

TAR…FEATHERS
Med ett nytt släpp på Release the Bats på gång är Tar…Feathers vad efterfesten är för festivalen – alltså den naturliga fortsättningen på det showcase som Release the Bats står för alldeles innan dörrarna på Kulturhuset slår igen. Tar…Feathers har gjort sig kända som ett band som fullkomligt sprudlar av kreativitet och lekfullhet. Element av lo-fi, postpunk och ren och skär pop flimrar förbi hos ett band som konstant vägrar låta sig kategoriseras i någon av de tidigare nämnda genrerna.
Spelar på efterfesten på Sugar Bar, 20 kr i inträde, 18-årsgräns.


FLACON RECORDINGS:

Denna relativt nystartade etikett har snabbt hunnit göra sig ett namn här i Stockholmskretsarna. Detta är mycket tack vare att Tobias Lund och Gabriel Harju, männen bakom Flacon, ofta tagit tillfället i akt och visa upp sina alster, bland annat på No Fun Fest. Även om de bara har några få släpp bakom sig är deras repertoar förvånadsvärt mångfasetterad, då de även har sålt en exklusiv neonfärgslackad kassettbandsfreestyle, som går helt i stil med den fulsnygga kitschestetik de tycks fascineras av. Hittills är de egna banden GB och Coca-Cola 3 de enda som släppts på Flacon, men i framtiden kan vi även bland annat förvänta oss utgivningar från Diskodrift och det norska bandet Soll. Med sig har Flacon två band som de tycker representerar deras vision.

COCA-COLA 3
Med medlemmar från Timbrogolem, Karpis och GB tar Coca-cola 3 clipartestetiken till en helt ny nivå. Och även om ”seriöst är värdelöst”-mentaliteten tycks genomsyra exakt allt de gör, döljer sig ändå ett djupt rotat allvar under det hela. Skevheten och plojet som driver låtarna framåt mynnar liksom ut i någon form av harmoni och struktur från ingenstans. Det är besynnerligt, det är uppriktigt och helt från vettet. Festivalens besökare får äran att bevittna detta musikaliska fuck yous debutspelning.
Pipkrake, det första Coca-Cola 3-släppet, ges ut av Flacon i dagarna.
Söndag 14 november, 17.30 på Sergels torg 3

SPITTIN LADYLADYS
Det är inte mycket vi vet om Spittin Ladyladys, vi har knappt hört dem. Med rötter i grindcore-scenen tror vi oss dock veta  att de spelar någon sorts sinnesrubbad och eklektisk domedagsnoise. Tänk undervattensröster blandat med hetsig elektronik som pumpar någonstans där borta i fjärran. Ryktet säger även att de sytt håriga rosa björndräkter festivalen till ära. Vi antar att det bara är att höra och häpnas, och det blir ju faktiskt så mycket mer spännande då.
Söndag 14 november, 17.00 på Sergels torg 3


HÄSTEN & KORSET / KASSETTBOLAGET SVART PYRAMID / MOPTACO DICS:

De underjordiska skiv-/kassettbolagen Hästen & Korset, KSP och Moptaco Dics är ganska typiska för den svenska DIY-scenen år 2009: tre vänner som driver varsitt eget litet bolag där de släpper mycket egna alster, men även ger ut andra artister. Alla de inblandade har på något sätt släppt på varandras bolag och det känns därför naturligt att de deltar på festivalen med ett kombinerat showcase.

ALTAR OF FLIES
Mattias Gustafssons enmansband. Har beskrivits som ”spooky creep noise” samt ”the soundtrack to every bad thing ever”. Istället för att, som många samtida noiseare, bygga ljudväggar, använder snarast Altar of Flies sina analogsyntar och delayeffekter till att gräva ljudhål; ekande, mörka underjordiska rum, där mängder av olika ljud får existera jämsides utan att för den sakens skull förvandlas till en enda massa. Altar of Flies släpper mest genom egna bolaget Hästen & Korset, men har även hunnit med besök hos andra bolag, vilket bland annat resulterat i sjutummaren på Daisy Cutter som ingen mindre än Thurston Moore hade på sin årsbästalista 2007.
Söndag 15 november, mellan 19.30 – 21.00 på Sergels torg 3

OPTIC NEST
En gång skulle jag bjuda in en vacker och välljudande vintage-trummaskin på Tradera. Jag hade länge högsta budet, men så i sista sekunden blev jag överbjuden av en användare kallad ”FaggeFagerstrom”. Bakom detta alias dolde sig självklart Daniel ”Fagge” Fagerström, hjärnan bakom ”mikrobolaget” Moptaco Dics och bandet Optic Nest. Med en (uppenbarligen) ständigt expanderade maskinpark skapar Optic Nest minimalistisk och experimentell elektronisk musik som oblygt rör sig mellan tidig industri och synth, akademiska studioexperiment och ren popmusik.
Söndag 15 november, mellan 19.30 – 21.00 på Sergels torg 3

TIME DELETERS
Time Deleters musik är ett ganska logiskt tillskott i upphovsmannen Johan Öhman Sollins artistskap. Efter en imponerande mängd svårfunna kassetter och likaledes svårfunna spelningar har Time Deleters hittat något av en väg framåt, som balanserar bandet Knife & Apes dunkadunkarock med det psykedeliska noise han som släpps under namnet Johan Rohbau (även känd som Rohbau Jugend, m.m.). Noiserock som för omväxlingens skull hämtar minst lika mycket från elektronisk musik som punk, och som inte behöver luta sig mot några distade gitarrer för att fungera.
Söndag 15 november, mellan 19.30 – 21.00 på Sergels torg 3


KALLIGRAMMOFON/ STRUCTURES SONORES /ELEFANTKVINNAN EDITIONS

I detta showcase gör de goda vännerna Gustav Rosengren och Viktor Sjöberg gemensam sak och presenterar sina tre etiketter de driver. Kalligrammofon växte fram ur askan från Lady Godiva Operations, en etikett för experimentell rockmusik och noise som ölandsbon Gustav Rosengren drev mellan 2000 och 2005. Där Lady Godiva fokuserade mer på punk och dissonans, valde Kalligrammofon en annan väg med släpp från svenska artister som på ett lyckat sätt kombinerar experimentell pop och olika former av electronica; Viktor Sjöberg, Tsukimono, Dead Letters Spell Out Dead Words, The Field, Martin Herterich och Orchestra Senza Testa. Structures Sonores är Viktor Sjöbergs etikett, och sammanfattar gediget det man oftast associerar till Viktor Sjöbergs namn; lekfull och opretentiös – men samtidigt utmanande – jazz och pop. Elefantkvinnan Editions är ett gemensamt samarbete mellan Viktor och Gustav; små vackra paket, limiterade till antalet, fyllda av den finaste musik som dessa två musikkonnässörer kan gräva upp.

TSUKIMONO
Tsukimono är den göteborgsbaserade gitarristen och musikern Johan Gustavsson Winther. Sedan 2002 har han pumpat ut ett drygt tjugotal släpp som sträcker sig från knastrig glitchpop till bäcksvart dronemetal. De senaste åren har han dock börjat röra sig bort från de Fenneszliknande gitarrabstraktioner han blev känd för, och fokuserat sig mer på minimalistisk drone i äkta Phill Niblock-anda. Live är Gustavsson lika oberäknelig som alltid, och byter ofta ut gitarren mot en fiol eller en analogsynt. Repertoaren sträcker sig från de vackra melodierna på senaste Kalligrammofon-släppet ”Heart Attack Money”, till öronbedövande feedbackdrone. Ingen vet vad som väntar oss på NMFHU-festivalen, och det bidrar förstås till spänningen.
Lördag 14 november, 18.00 på Sergels torg 3

ORIGINALLJUDET
Originalljudet är som att lyssna på soundtracket till en gammal stumfilmsklassiker du aldrig kommer att se. Eller som att vandra runt i en svartvit värld befolkad av gatumusiker och franska film noir-skurkar. Med lekfullhet och spelglädje skapar Originalljudet något av den mest egensinniga och filmiska jazzmusiken idag. Saxofoner, dragspel, kontrabas och diverse egentillverkade instrument bidrar till den speciella ljudbilden. Originalljudet är aktuella med nytt album på Kalligrammofon.
Lördag 14 november, 17.30 på Sergels torg 3

DZR:P
Stockholmsbandet DZR:P beskriver sig själva som ”[…] a mixture with crunchy peanut butter and vegan ice cream pizza with black bandanas hiding rap rhymes.” Den beskrivningen talar till stor del för sig själv. Bandet bildades i början av 2000-talet som ett audiovisuellt projekt av medlemmarna Simon Nils Kobe Jonsson (aka Redman) och John Legend Henriksson (aka Blueman). De har genom åren spelat i olika konstellationer och sammanställningar, men är för tillfället en konstpopduo bestående av de två tidigare nämnda personerna. DZR:P är aktuella med ett limiterat släpp på Elefantkvinnan Editions.
Lördag 14 november, 17.00 på Sergels torg 3


KOLONI

Koloni är en ambulerande konsert- och klubbarrangör med bas i Göteborg som drivs av Christian Pallin. Pallin var ansvarig för att mellan 1999 och 2003 drivit Distro Stockholm och till stor del hjälpt till att dra igång den DIY-scen som NMFHU är en naturlig del av. Sedan Pallin flyttade dit 2004 har Göteborgs musikliv blossat upp som aldrig tidigare. Med flera arrangemang i månaden är Koloni Sveriges i särklass mest upptagna arrangör inom DIY-scenen. Nu har Koloni börjat sprida sina tentakler till Malmö, och vi kan bara hoppas att gästspel liknande det som vi kommer att få beskåda på NMFHU-festivalen kommer att bli vanligare i Stockholm också.

MAG
MAG är göteborgsmusikern Magdalena Ågrens soloprojekt. Det som började som en sidosyssla jämte Magdalenas band Surplus People har utvecklats till en av de mest kompletta liveupplevelserna som går att beskåda på en svensk scen. Magdalena Ågren jobbar mestadels med liveloopar av trombon, gitarr och megafonsång och har delat scen med akter som Lightning Bolt och Ora Cogan.
Söndag 15 november, 15.30 på Sergels torg 3

NOLLL
Nolll är ett nystartat projekt av två göteborgsmusiker. En duo med trummor respektive analogsyntar samt fotbas slåss i ett musikaliskt inferno som Magnus Nygren (från tidingen soundofmusic) har jämfört med vårt gamla favoritband This Heat.
Söndag 15 november, 16.00 på Sergels torg 3


HOCKEY RAWK

Hockey Rawk är namnet på den kanal som är Peter Larssons och Lars Nilssons konstnärliga utlopp. De släpper skivor, kassetter, fanzines, böcker och allt annat mellan himmel och jord. Allt genomsyras av en kollageartad DIY-estetik som på samma gång lyckas vara både charmig och hotfull. Musiken på Hockey Rawk vägrar motsträvigt att placeras in i fack eller genrer, utan verkar snarare strömma fritt från alla håll och kanter; improv, noise, lo-fi, pop. Festivalen till ära presenterar NMFHU även ett vernissage på Lava där Hockey Rawk kommer att visa upp sina alster under temat ”anti-minimalism”. Med hjälp av teckningar, illustrationer, kollage och hittade saker kommer Peter, Lars och andra Hockey Rawk-relaterade konstnärer inviga lördagen med pompa och ståt.

MOLE SAYS HI
När musikern och textförfattaren Rebecca Digby spelade på NMFHU för precis ett år sedan skrev vi att ”det här är experimentell, surrealistisk lo-fi. Musikaliska kollage och disformationer konkurrerar med den noblaste poplåtens genuina snällhet och elakhet.” Sedan dess har Mole Says Hi blivit både snällare och elakare, samt hunnit med att spela live på Landet vid Telefonplan, Hornstulls Strand, Galleri Krets i Malmö, och så gott som alla andra ställen dit man går för att höra bra musik. Och sanningen är att det svårt att hitta bättre, roligare, och mer slagkraftig popmusik än den som Mole Says Hi gör. Att den är kamouflerad bakom bruset från en datormikrofon och mp3or med låg kvalitet gör den bara än mer intressant.
Lördag 14 november, 12.30 på Lava

DANIEL KARLSSON & HENRIK OLSSON DUO
Daniel Karlsson är som gitarrist en kompromisslös improvisationsmusiker. I sina samarbeten med bl a Jonatan Liljedahl och Christopher Cantillo har han anslutit sig till en skara improvisatörer som utforskar dissonans, tystnad, rundgång och kontrasterna mellan de allra högsta och lägsta frekvenserna. Ibland påminner det om den legendariska improvgruppen AMM, ibland påminner det mer om den experimentella dronemusik som man förknippar med Florian Hecker eller Francisco López. Med sig till denna spelning har han slagverkaren Henrik Olsson, som tillsammans med Daniel och sångerskan Matilda Nordenström utgör den experimentella popgruppen Disco Langsam, känd för att spela popmusik så långsamt att harmonierna ebbar ut i disharmonier.
Lördag 14 november, 13.00 på Lava


BEVISBÖRDAN:

Ett av festivalens visuella inslag står oregelbundet utkommande Stockholmsfanzinet Bevisbördan för. Under festivalen kommer det bjudas på utställning med ett par konstnärer som bidragit till fanzinet, samt utdrag ur nästkommande nummer.
Vernissage: Söndag 15 november, 18.00 på Lava

LINNÉA PURANEN
Linnéa Puranen är en ung stockholmsk konstnär med förkärlek för pilliga teckningar, djur och black metal. Hennes konst har tidigare kunnat beskådas i t.ex. en grupputställning på Lava och det egna fanzinet Little Monkey Helpers. Tillsammans med tre andra konstnärer ingår Linnéa i kollektivet Neon Tights. De sysslar bland annat med att sätta upp gemensamma riktlinjer veckovis och sedan skapa bilder på det bestämda temat, som sedan publiceras på bloggen http://neontights.blogspot.com.

TOBIAS LUND
Tobias Lund är en allkonstnär från Stockholms underjord: förutom att spela med rockbanden Karpis och Jellyfish Syndrome, gör han experimentmusik av varierande slag i duon GB, och ensam som Thaub Ealge. Han är även med och driver Flacon Recordings, aktuella med ett showcase under festivalen. Utöver allt detta är han dessutom en skicklig tecknare och konstnär, och har bidragit med teckningar till Bevisbördans ännu outkomna tredje nummer. Det är denna sida av Tobias som kommer exponeras i Bevisbördans utställning.

PUSH THE BUTTON/RASMUS EMANUEL SVENSSON
Med risk för att nöta ut begreppet måste man rimligtvis kalla även Rasmus Emanuel Svensson för en all- eller åtminstone multikonstnär. Utöver de tryck han medverkar i Bevisbördans utställning med spelar han även eller har spelat med banden Smycken, PWR och Chaos Through Programming, samt gett ut konstfanzines som Push The Button, Äcklig natur m.fl. Rasmus konst är bestämd och fokuserad, samtidigt som den är skönt fri från bror duktig-mentalitet.

DISTRO:
Förutom de redan representerade kommer vi även få ta del av distro från bland annat Hiccup, Ominous Recordings, Great Northern Recordings, Galleri Krets (som även tar med sig prylar från Komplott och Deleted Arts) och Rev/Vega Recordings.

(samtliga tider är ungefärliga)2 Responses to “Ny musik för hållbar utveckling: Festival”


  1. 1 Ett skepp kommer lastat | Spisa
  2. 2 Spökhistorier | Spisa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: