Djärv bloggare genomskådar indieskådespelet

01Maj09

Jenny Damberg på DN På stan skriver ett något förvirrat blogginlägg om Ny musik för hållbar utveckling. Kontentan är att Ny musik inte har någon plats i Lavas verksamhet, eftersom våra arrangemang inte tilltalar ungdomar (något Damberg inte går in på närmare, hon utgår bara från att ungdomar per definition inte gillar Henrik Möller, Testbild!, Luva eller Sail A Whale) och eftersom våra arrangemang är omoderna och reaktionära (då vi tycker om kassetter och nollbudgetfilm istället för mobilfilmer – kopplingen står Damberg för). Detta är ett klassiskt exempel på musik-/kulturjournalister som ska vara kritiska genom att genomskåda ideella, alternativa och oberoende kulturarrangemang, helt synbarligen utan att förstå att det enda de gör är att springa storbolagen, mittfåran, de onda utsugarkapitalisternas, osv. ärenden. I och för sig verkar ju musikjournalistisken de senaste 10 åren varit ett tillhåll för störiga nyliberaler som vill att allt ska gå att tjäna pengar på och att det är töntigt att typ bry sig om saker och sån gay ass shit, så journalisterna kanske är helt medvetna om effekten av deras ursinniga korståg mot allt som är alternativt, ideellt och som försöker gå utanför den inslagna mittfåran. Skitsamma. Jag ska dock, för allas bästa, reda ut några vidare missförstånd som Jenny Damberg (troligtvis omedvetet) sprider i sin text. Jag bifogar den kommentar jag skulle skickat till På Stan-bloggen om inte deras webbsida var så jävla kass:

”Jag håller med om i princip allt som Martin skriver – det bästa sättet att se om NMFHU är vad kidsen vill ha är väl helt enkelt att se hurpass välbesökta våra arrangemang är. Jag vill för övrigt ge Jennys observation om kassettband underkänt på samtliga punkter. För DIY-bolag som inte har kapital nog att pressa professionella CD- eller vinylskivor men ändå vill göra fysiska släpp återstår CD-R-skivor och kassettband. Att beställa en laddning kassettband och dubba själv är fortfarande billigare än att pressa CD- eller vinylskivor. Information lagrad på CD-R-skivor har en extremt kort livslängd (skivor brända på 90-talet har redan börjat tappa information), medan kassettband kan hålla i princip hur länge som helst om de hanteras rätt (spelas/spolas igenom regelbundet på ett väl underhållet kassettdäck). Finner man sig pillandes i bandtrassel med pincett bör man uppgradera sitt kassettdäck samt se över förvaringen av sina kassetter. Och då har vi inte ens tagit upp det faktum att kassetter har helt andra estetiska kvaliteter än CD- och vinylskivor, och att lyssningsupplevelsen blir helt annorlunda. För att summera rör det sig för det första inte på något sätt om ”lånt nostalgi”, och för det andra är magnetband ett mycket hållbart medium om det hanteras rätt.
Väl mött på söndag. Bästa hälsningar, Henrik Söderström (NMFHU)

PS. Varför skulle mobilfilm konkurrera ut nollbudgetfilm? Vad har de ens med varandra att göra?”

/HS

Annonser


10 Responses to “Djärv bloggare genomskådar indieskådespelet”

 1. 1 Pontus L

  Lugn i stormen. När blev DN på stan ett anarkistiskt undergroundfanzine? Det är hennes jobb att föra utsugarkapitalisternas talan och att hon tar sitt jobb på allvar skapar en vinna-vinna-situation eftersom ni får er välförtjänta chans att känna er lite avantgardisktiska. Ett mittfåremedia som hatar gräsrotsinitiativ har vi inte sett sen 1960-talet så jag tycker hon ska ha en bakvänd medalj.
  Vad gäller Henrik Möllers och Testbilds publik så är väl sanningen att den snittar på runt 40-årsåldern, medan The Arks och Lasse Lindhs ligger på runt tio, så för mig är det obegripligt att de tidigare ska kallas ungdomskultur. En marknadsliberal, storbolagskramande, idealism-på-näsan-åt-rynkande kulturjournalistik kan hjälpa till att vrida rätt klyftan så att den inte hamnar mellan åldersgrupper utan mellan politiska övertygelser.
  Att ni väljer att gå i klinch är däremot helt rätt och jag håller så klart med och står på er sida, men det är ju oss emellan inte Jenny Damberg som ska övertygas utan hennes ännu oupplysta läsare.

 2. 2 S

  Man gör det lite lätt för sig när man delar upp det i en ”ful” (utsugarkapitalisten) och en ”fin” (det anarkistiska undergroundfanzinet) sfär. Som om det inte finns grader däremellan. Ser man inte upp är man plötsligt en självgod proggpunkare med dreads- och piercing-i-näsan-uniform.

  Det handlar ju mest om att var man än befinner sig göra något bra, om man är professionell journalist kanske det innebär att ens raison d’être är att istället för att mingla över en drink med sina mediavänner på Riche – med en Modernistaförfattare nånstans i bakgrunden som ursäkt – faktiskt ta reda på saker, vara nyfiken, ha koll, en överblick, utnyttja sitt mediautrymme till något viktigt, ha nåt slags vilja med sitt skrivande, något man vill förmedla till sina läsare. Exempel på sådana på till exempel DN är enligt mig Jonas Thente, Nina Björk, Johan Croneman. Nöjesjournalisterna, eller vad man ska kalla dem, tycks ju dock vara bortom all hjälp, tyvärr.

  Vad gäller Möller och Testbild! är det väl ingen som kallar dem ”ungdomskultur”. Även om det inte är särskilt sant att deras publik ”snittar på runt 40-årsåldern”. ”Sanningen”, om vi ska ta upp den, är att deras publik är väldigt väldigt blandad. ”Ungdomskultur”-poängen med Lava annars är kulturpolitisk, upplåta utrymme och möjligheter. Och här är NMFHU ett sådant strålande exempel och initiativ, så extremt lyckat på många nivåer. Dock: Lava håller inte på med nåt slags allmän ”alternativkultur”.

 3. 3 Pontus L

  ”Självgod proggpunkare” är en smädelse jag kan bära, även om dreadsen och näspiercingen sitter på insidan. Jag tror att både mitt och HS’ ovan användande av ord som ”utsugarkapitalism” är ett försök till lättsamhet med seriös grund (allvarsskämt), men överdrivet gråzonstänkande ser jag som förklenande och passiviserande.
  Jag hoppas på, och kämpar för, en framtid utan ungdomskultur. Som ord kan det finnas kvar och användas när man behöver prata om tv-programmet Idol t ex.

 4. 4 Pontus L

  PS. jag tror du fattar den aktuella kopplingen Möller/Testbild – NMFHU – DN På stan om vad kidsen vill ha – ”Ungdomskultur” egentligen. DS

 5. För övrigt borde Lava göras om till ett kulturhus som är öppet för alla åldrar. Det är ett väldigt bra initiativ, men DIY-kultur är inte direkt begränsat till en specifik åldersgrupp. Ett kulturhus borde finnas i varje stadsdel, där folk kan lära sig att skapa sin egen kultur genom kurser, kunniga människor och tillgång till lokaler och utrustning. Nollbudgetfilm kan alla göra och den blir hela tiden bättre och bättre, om man kastar ett getöga på produktionerna som slängs upp på YouTube från hela världen.

 6. Med en aktiv deltagarkultur med statligt stöd så garanterar man en utveckling mot ett långt rikare kulturliv än utsugarkapitalisternas vidriga hollywoodproduktioner någonsin kan pressa fram. Då kan man i fildelningens efterbörd låta missfostret dö med gott samvete. Fram för mer kulturhus! Viva Lava!

 7. 7 Pontus L

  Mumintrollet talar vist. Bort med det avväpnande och förklenande ungdomskultursstaketet.

  För övrigt, angående S’ idoler kan jag hålla med om att Björk och Croneman oftast är typ läsvärda när de håller sig inom gränserna för vad de begriper sig på. Thente också kanske, men han har ju tagit för vana att irra iväg på långa promenader utanför dessa gränser. Jag känner dock den fruktsamma symbios med honom NMFHU borde känna med Dumberg. När han t ex härförleden skulle skriva om en slags fanzineartad boktidskrift jag är redaktör för ägnade han större delen av utrymmet till att håna och raljera om något stavfel han påstod sig ha hittat. ”Gulligt att ni håller på, men några riktiga journalister ska ni inte komma och tro att ni är”, menade han. Eftersom jag har en positiv grundinställning förtörnades jag inte utan tänkte att den dagen Dagens Nyheter fattar ett skit av vad vi håller på med ska jag byta karriär helt och hållet. Kanske skaffa höns och en liten get. Börja motivlacka hockeyhjälmar. Det finns så mycket i livet. Thente kan vara helt lugn, jag vill inte komma och ta hans bostadsrätt och cityjeep ifrån honom. Och krogköerna han går före i skulle jag aldrig sätta min fot i. Men det var ett sidospår.

 8. 8 hehe

  pontus och jonas! samma person i olika forum!

 9. 9 Pontus L

  Vilket forum?? Jag vill se denne storslagne Jonas med mina egna ögon.


 1. 1 New brigades del 1: Kassettkultur (intro) « Ny musik för hållbar utveckling

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: