Ny musik för hållbar utveckling №6: Det progressiva Malmö (uppföljning)

07Apr09

nymusik6

För tre år sedan skrev Stefan Zachrisson artikeln »Det progressiva Malmö« i tidningen Ondskan. I artikeln diskuterade han, vad han kallar »en florerande, vibrerande musikscen […]« tillsammans med några av scenens mest framstående personligheter. Ny musik för hållbar utveckling vill undersöka vad som hänt sedan sist. Att falafelpriset har stigit med fem kronor är ett faktum, att Testbild! just släppt en ny fin skiva lika så. Galleri Krets rykte sprids och Kontrapunkt, Malmös svar på kulturhuset Cyklopen, står inför invigning och helt plötsligt känns Malmö lika aktuellt 2009 som det gjorde 2006.

Testbild!
Ett kollektiv som bygger på idéer från en bok (som inte finns). Nyligen släppta undervattensskivan »Aquatint« växlar mellan ljuvlig jazzpop och harmonisk ambiens. I ett decennium har Testbild! fungerat som en mötesplats för några av Malmös mest intressanta musiker. Hos Ny musik för hållbar utveckling gör de ett av sina ytterst sällsynta framträdanden. Kvällens orkestersättning har förgreningar till bland annat Auton, Band in Box, Ved & Kopia.
http://www.myspace.com/testbildsweden

Sail a Whale
Består av (antagligen) två personer uppvuxna strax utanför Malmö, numera bosatta i Stockholm. Musiken har beskrivits som en fortsättning någonstans mellan My Bloody Valentine och Tangerine Dream. Den hittills kartlagda estetiken påminner om ornament och kyrkoglas målade i rött, grönt, blått och gult. Fortfarande är det mycket som är osäkert – oklart – vad deras egentliga mål & mening är. »If the dreamer is the original shaman, then we are indeed shamans, restless, not searching but finding, our path an invisible mandala. All our postponements a process of expansion. Unfold.«
http://www.myspace.com/sailawhale

Luva
Under namnet Luva gör Malmöbon Gustav M. Karlsson popmusik som man skulle kunna sitta en hel eftermiddag och hitta på adjektiv för att beskriva: lo-fi, finurlig, minimalistisk, elektronisk, akustisk, lågmäld, mystisk, snäll, farlig. Genomgående drag är sköna stämmor, knattrande trummaskiner och solskensgitarrer med ett drag av skuggig mystik. Luva har släppt kassett på Klorofyll Kassetter och spelat på såväl Krets i Malmö som Utmarken i Göteborg.
http://www.myspace.com/luvan1

Möllerfilm & Video Direkt
Kvällen till ära bjuder vi även på filmvisning av Henrik Möllers senaste verk, »Bra ställen att hänga på, bra folk att känna i Malmö«, ännu ett av hans samarbeten med Videi Direkt. Möller är en av Sveriges mest kända nollbudgetfilmare och skaparen av underjordiska filmklassiker som »Nobellvägen« och »Ångestmiljonären«. Enligt Möllers egen hemsida sitter han i en mörk lägenhet på Norra Grängesbergsgatan och knåpar ihop misantropiska filmer om Malmö, inspirerad av allt från New Yorks Cinema of Transgression-scen till svenska filmkollektivet Mystomtarna. Genomsyrade av smutsig lågbudgetestetik och kolsvart humor, visar Möllers filmer en sida av Malmö som de flesta Malmöbor skulle välja att blunda för.
http://www.geocities.com/mollerfilm/
http://www.geocities.com/videodirekt

Annonser


No Responses Yet to “Ny musik för hållbar utveckling №6: Det progressiva Malmö (uppföljning)”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: