»Det är väl demos, det här« (dagens outfit)

17Feb09

Exhadley »Exhadley«
Exhadley »Exhadley« (Psychic Malmö), 60 kr

För ungefär en månad sen dök det upp ett brev i min inkorg med en bifogad fil. Den innehöll en lista över tänkta nomineringar till en svensk musikgala. Priset skulle tilldelas bästa indieetikett 2008 och de nominerade var mest av allt en hopplöst förutsägbar skara. Service. Labrador. Hybris. Songs I Wish I Had Written. Sincerely Yours. Och. Så. Vidare. Med andra ord: det här är etiketter som omedelbart diskvalificeras för att överhuvud taget kallas »indie«. Dessutom är det en lista som likväl skulle kunna ha varit från förra året, eller året innan dess, eller året innan dess, eller året innan dess (med reservation för att någon eller några inte existerade då, men det är å andra sidan hyfsat irrelevant i sammanhanget eftersom de lika gärna skulle kunna ha gjort det).

Nåväl.

Mest av allt kände jag en besvikelse över att verkligt intressanta indieetiketter – eller hur vi nu väljer att benämnda dem – inte uppmärksammades. En etikett som Psychic Malmö, till exempel. Det här är en etikett som i princip helt och hållet kretsar kring den trevliga lilla skivaffären Rundgång (i Malmö). Därför är det oklart hur långt bort därifrån de når med en upplaga om 70 eller 100 exemplar.

Psychic Malmös allra första släpp var Veds »Taygetos« från i fjol, och är en väldigt rar sak. Därefter har man givit ut Smycken och Tsukimono och nu alltså Exhadley. Det som till en början lockade mest med den här skivan var egentligen etikettens egen beskrivning av den: som en blandning mellan Bo Hanssons »Sagan om Ringen« och tidiga Kraftwerk.

Och det är förvisso en hyfsat relevant beskrivning. Medan Ved kändes lätt och psykadelisk är Exhadley mer såsig, gubbig. Och samtidigt som jag aldrig skulle tveka att stoltsera med Ved, känner jag en viss skam över att gilla Exhadley. På något vis måste det väl ändå vara positivt.

Det finns många partier att ta fasta på, från rena krauthyllningar som »Special Issue!«, de dovare hallucinationerna i »Mykon« och »The Queen of Cream« eller den förkroppsligade känslan av lätthet i »Minuten«.

En utmärkt skiva, kan man säga.

The Morning Paper/Moscow Olympics »Always Real/The Farthest City«
The Morning Paper/Moscow Olympics »Always Real/The Farthest City« (Lost Music), 50 kr

Är det egentligen inte någorlunda anmärkningsvärt att det inte talas mer om ett band som The Morning Paper? »Always Real« är rätt storslagen men samtidigt inbjudande shoegaze med vänligt inställsam sång. Shoegazepop! Dessutom fångar videon den nattliga sinnesstämningen och känslan väldigt bra.

Viktor Sjöberg »Breakfast in America«
Viktor Sjöberg »Breakfast in America (Edition)« (Structures Sonores), saluförs ej

På premiären i höstas hade vi besök av Viktor Sjöberg och Auton. Det var, för att verkligen hålla sig kort, en minnesvärd kväll. För mig kändes det – att även om vi så bara skulle få den första och därmed enda gången avklarad – viktigt. Både »Any Where Out of the World« och »Do Nothing ’Til You Hear from Me« är nämligen de två svenska skivor som jag helst tar med mig från 2008.

Härom dagen skickade Viktor en tidig version av hans kommande släpp. Det är oklart hur mycket och exakt vad som hamnar på den färdiga skivan, men i dagsläget innehåller »Breakfast in America« allt det bästa från den Viktor som vi har lärt känna genom åren; det är ömsint behandlade loopar och Americasamplingar, ett möte mellan hans alldeles egna tolkningar av pop, hiphop och jazz.

Så: något att se fram emot. Dyker upp någon gång senare i år.

Det är så klart möjligt att diskutera subjektiviteten i urvalet som har gjorts här. Kanske att den här typen av text blir återkommande. Tills vidare rekommenderar jag läsning av denna text.

/NK

Annonser


No Responses Yet to “»Det är väl demos, det här« (dagens outfit)”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: